keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Puhdistamon OptiMSM:t ja super C-vitamiini

Kirjoittanut Mulan

Olen käyttänyt nyt MSM:ää (metyylisulfonyylimetaani
a) eli tuttavallisemmin orgaanista rikkiä muutaman kuukauden. MSM:ää esiintyy kehossamme luontaisesti. Puhtaassa muodossaan se on tuoksuton, valkoinen, kidemäinen jauhe, jolla on hiukan kitkerä maku.

MSM auttaa kehoamme mm. energian tuotannossa ja erilaisten tukikudosten rakentumisessa (esim. hiukset, luut, kynnet ja nivelet). Tutustuin muutama vuosi sitten MSM:ään, kun etsin (silloinkin) iho-ongelmiini helpostusta. Puhdistamon kotisivujen mukaan MSM-jauhe soveltuu erityisen hyvin ihon kunnosta kiinnostuneille ihmisille sekä liikkuvuutta vaativien urheilulajien harrastajille. Miksi siis en kokeilisi jotain noin hyvän kuuloista?
Niin kokeilinkin, mutta en koskaan käyttänyt silloin ostamaani isoa MSM-jauhepakettiani loppuun. Syy: jauheen aivan järkyttävän paha maku! Vaikka kuinka halusin ihoni parempaan kuntoon, ei minun tahdonvoimani riittänyt vetämään päivittäin alas sen makuista kitkerää litkua.


Yksi kikka, mitä karvaan maun peittämiseen suositellaan, on sitruunamehu. Käytinkin sitä silloin aikoinaan, mutta sitruunaa sai lisätä melkoisesti, eikä maku silti ollut paras mahdollinen. Kaiken lisäksi MSM:n parempaan imeytyvyyteen suositellaan C-vitamiinia ja sekin täytyi lisätä siihen erikseen. Olin tilannut silloin iHerbistä Madre Labsin C-vitamiinjauheen, jonka ylistyksiä luen edelleen joistakin blogeista. Sen huono puoli on huonohko liukeneminen ja vähän jännä maku. Eli: pahanmakuinen MSM+puristettu sitruuna+hankala C-vitamiinijauhe → Mulanin MSM:n käyttö jäi jonkin ajan päästä pois.


Mutta siitä tulemmekin nykypäivään ja Puhdistamoon. Ongelmiini on keksitty ratkaisu ja nyt vihdoin voin käyttää vaivattomammin MSM-jauhetta.
Normaalin (maustamattoman) OptiMSM:nsä rinnalle Puhdistamo on kehittänyt kaksi erilaista MSM-jauhetta. Ensimmäinen on maustettu MSM-jauhe, jota saa kahtena eri makuna: sitruunana ja mustaherukkana. Toinen on MSM + C -jauhe (aka hifistelyjauhe), jossa on KAIKKI, mitä tarvitset (no okei, ei nyt ihan, mut melkein). Hifistelyllä tarkoitan, että tuotteen käytöstä on tehty mahdollisimman toimiva ja helppo:


-se on maustettu paremman makuiseksi limettijauheella


-siihen on lisätty C-vitamiini, joka tulee luomu amlamarja-uutteesta (C-vitamiini on tärkeä osa MSM:n toiminnalle)


-siihen on lisätty molybdeenia


Lisätty moly -mitä? Molybdeeni on ihmiselle välttämätön hivenaine. Se toimii entsyymisysteemissä, joka pystyy eliminoimaan haitalliset typpiyhdisteet kehosta ja muuttamaan ne virtsahapoksi, joka erittyy pois virtsan mukana. (Lähde). Molybdeenin lisääminen MSM-jauheeseen on tärkeää, sillä MSM:n pitkäaikainen käyttäminen voi vähentää molybdeenin määrää kehossa. Jos siis käytät pelkkää MSM-jauhetta (tai kapseleita, niitäkin löytyy markkinoilta), muista pitää siitä välillä taukoa, jotta molybdeenitasosi ehtivät palautua. Yksi vaihtoehto on nauttia molybdeeni-lisäravinnetta MSM:n rinnalla tai kuten minä teen, käytän pääsääntöisesti Puhdistamon MSM+C:tä, johon molybdeeni on jo lisätty.


All-in-one tuote
Minulla on tapana juoda MSM:ni pitkin päivää. Sekoitan jauheen isoon kannulliseen vettä (1,5 l) ja juon osan juomasta aamusta, osan otan juomapulloon mukaan ja loput juon illan mittaan, kun palaan kotiin. Näin huolehdin riittävästä nesteytyksestä, jonka kanssa minulla on ollut ongelmia. Samalla saan C-vitamiinia pitkin päivää, mikä on hyvä, sillä C-vitamiini on vesiliukoinen. Toisin sanoen, jos sekoittaa MSM + C:tä ruokarusikallisen (sis. C-vitskua noin 500 mg) verran veteen ja juo sen kerralla, seuraavalla vessareissulla suurin osa C:stä menee pönttöön. Elimistö ei pysty ottamaan vastaan kerralla paljon C-vitamiinia ja poistaa ylimääräisen pois kehosta virtsan mukana.


Olen kittailut ainakim parin paketin verran MSM + C -jauhetta ja vaihtelu makuun oli tervetullutta (nykyään MSM + C:tä saa myös ruusunmarjan makuisena. Se lähtee seuraavaksi kokeiluun). Otin siis vaihteeksi itselleni OptiMSM Mustaherukan. Sen maku on hyvä, ehkä vähän MSM + C:tä parempi. Ongelma on kuitenkin C-vitamiinin uupuminen. Molybdeenistä en ole huolissani, jos käytän pääsääntöisesti MSM + C -jauhetta.
Onneksi Puhdistamolta löytyy muitakin huipputuotteita, kuten Luomu Super C-vitamiini. 50 gramman purkki on pieni, mutta riittoisa. Vitamiinijauhetta tarvitsee teelusikan kärjellisen saadakseen 500 mg C-vitamiinia eli saman verran kuin mitä on MSM + C:n ruokalusikallisessa. Niin pieni määrä sekoittuu 1,5 kannuuni helposti eikä mitään makua (yllätys) ole havaittavissa. Tämä ei ole yhtään hullumpi kaksikko.

Näiden muutaman kuukauden käytön aikana on ollut hankala tehdä selkeitä havaintoja MSM:n vaikutuksista. Kynsien kasvu on tuntunut nopeutuvan ja ne eivät lohkeile enää niin herkästi, mistä olen yleensä kärsinyt. Ihon kunto on vaihdellut, mutta on pysynyt suht hyvänä. Liikkuminenkin (silloin kun sitä tekee) on sujunut ja kolme vuotta sitten leikattu polveni ei ole hieman rankemmankaan liikuntasuorituksen jälkeen valittanut. 


Nyt kun MSM:ää saa inhimillisen makuisena, en näe syytä olla käyttämättä sitä. Tällä hetkellä siitä on tullut pieni tauko kevätväsymyksen myötä, mutta nyt olen taas alkanut aloittaa pienillä määrillä sen käytön. Toivottavasti rutiinini taas tarttuu arkeen, sillä tämä on yksi lempi lisäravinteistani. :)

7 kommenttia:

 1. Tätä voisikin joskus kokeilla :) Varmaan kolmisen vuotta sitten käytin MSM-jauhetta ja tuntui, että hiukset kasvoivat kohinalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistatko, miksi sulla jäi se käyttö? :O Kasvoiko tukka liian nopeasti? :D Itse mietin, että pitäisi ehkä kasvattaa hiuksia ihan vaan jo sen takia, että näkis, voiko MSM nopeuttaa sitä.

   Poista
  2. :'D Mä en enää muista..jokin etäinen muistikuva liittyi siihen, että tuotteen käytössä pitäisi tosiaankin pitää taukoja. Ja oli se aika kamalan makuista, hyhhyy :P

   Poista
  3. Jep, sille tosiaan suositellaan taukoa. En tosin oo ihan varma, onko sille muuta syytä kuin tuo molybdeeni. Näin mä oon ainakin ite ymmärtänyt. Ja normi MSM:n maku, hyi hitsi. :p

   Poista
 2. Iso kiitos ja kumarrus Puhdistamolle, joka on tehnyt MSM:n juomisesta jopa miellyttävää! Ne kitkerät jauheet oli niin hirveitä, hyi.. Mustaherukka on parasta <3 Pitäisi itsekin varmaan tehdä isompaan kannuun aina aamulla ja juoda pikkuhiljaa päivän mittaan.. Teen aina neljän desin pullon ja juon sen kerralla, joten se siitä C-vitamiinin imeytymisestä :D Toisaalta syön kyllä tosi paljon C-vitamiinia sisältäviä ruokiakin päivän mittaan (joka päivä esimerkiksi appelsiineja ja kiivejä), joten ehkä se korjaa vähän tilannetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Puhdistamo teki mulle MSM:n käyttämisestä mahdollista! :D Arvostan. Ja tää mustaherukka yllätti. Eka kertaa, kun maiston, aattelin, että tää ei ollut napakymppi, kun jotekin se mustaherukan maku oli liiankin mehun makuinen huonolla tavalla. Mutta sitten kun sitä joi useamman kerran, totuin jo makuun ja nyt se on suht miellyttävän, tai vähintääkin siedettävän, makuista. :)

   Mulla taas ei tule säännöllisesti joka päivä ruuasta C-vitamiinia, joten nojaan aika paljon tuohon MSM:stä saamani C-vitskun varaan. Molemmilla tavoilla (ruuasta tai jauheesta saamalla) varmasti välttää puutostilan. :) Ja siis jos sen juoman juo kerralla, niin kyllähän se C-vitamiini imeytyy, mutta elimistö ei voi vaan hyödyntää sitä koko määrää kerralla. ;)

   Poista
 3. Ei se makeuttamattomanakaan mitenkään niin pahaa ole. :=)

  VastaaPoista