lauantai 9. huhtikuuta 2016

Niskanutturaniksi (tarkemmalla tutoriaalilla)

Kirjoittanut BelleTänään aion ystävällisesti opettaa teille muille pitkähiuksisille, miten helvetillisen hankalasta kampauksesta tehdään yhdellä pikkukikalla varsin simppeli. Kyseessä on niskanuttura, ja ohjeistus sopii erityisesti niille, joiden hiukset ovat oikeasti pitkät, suorat ja vitt erittäin omapäiset. Lähtöoletus on se, että aikaa ja kärsivällisyyttä kampausten tekoon on hyvin vähän, joten jos hiusten laittaminen on yksi rakkaimmista harrastuksistanne ja paras tapa viettää aikaa, tämä tuskin tarjoaa mitään suuria oivalluksia. Mutta te, jotka haluatte saada kampauksia aikaiseksi mahdollimman vähällä vaivalla, tämä on tarkoitettu teille.


Pari sanaa omasta hiuslaadustani tähän alkuun 


Koska en ole hiusten suhteen mikään asiantuntija, kaukana siitä, en voi luvata, että tämä kampauksen tekotapa toimii kenelläkään, jonka hiukset ovat kovin eri tyyppiset kuin omani. Saattaa toimia, mutta en voi luvata. Siispä nyt seuraa pienoisromaani ja itkuvirsi minun kuontalostani. (Skipatkaa rauhassa, jos haluatte päästä suoraan kampaustutoriaalin pariin.)   

Minun hiukseni ovat pitkät, (yltävät suunnilleen ristiselkään asti), suorat ja paksuhkot. Paksuhkolla tarkoitan sitä, että enemmänkin hiusmassaa olen monilla nähnyt, mutta suomalaiseksi tukaksi tätä riittää keskimääräistä enemmän. (Tosin tällä hetkellä tukka ohenee loppua kohti ihan mielettömästi, sillä olen kärsinyt viime vuosina pariinkin otteeseen kunnon hiuskadosta. Sellaista ärsyttävää viiden ja kymmenen sentin mittaista hiusta kasvaa sitten ympäri päätä, tosi kivaa.)

Hiuslaatuni on tosiaan erittäin suora. Minkäänlaista luonnonkiharuutta ei taida olla ollenkaan havaittavissa. Tällaisen paljastuksen jälkeen luonnonkiharoilla vaurstetut ihmiset ovat yleensä heti väittämässä, että hiusten työstäminen on siksi minulle tosi helppoa ja on niin epäreilua, että minun, toisin kuin heidän, ei tarvitse taistella tukkani kannssa. Väärin! Tietenkin jos haluamani lopputulos on suora, päätä myöten roikkuva, lättänä kampaus, mikään ei voisi olla helpompaa kuin sen saavuttaminen. Siinä olen toki onnekas. Mutta jos haluan, että paksut hiukseni myös näyttäisivät paksuilta ja kuohkeilta... no, saahan sitä toivoa.

Pitkät ja itsepäisen suorat hiukset ovat hämmentävän yhteistyöhaluttomia. Välillä tuntuu, että mikään määrä aineita ei saa hiuksiani taipuvaisemmiksi. Kiharakamapaukset valahtavat suoriksi parissa tunnissa, jos alla ei ole talomaalin vahvuisia aineita, (luonnonkosmetiikan käyttäjälle vähän turhauttavaa), ja jos tähdet eivät ole olleet oikeassa asennossa kiharoita vääntäessä. Nutturoista ja leteistä sojottaa kohta kampauksen vääntämisen jälkeen hiussuortuvia kuin suoria tikkuja. Auki pidettäessä hiukset saa ilmavan näköiseksi... hmm, ei koskaan? Siltä tuntuu ainakin laiskasta ja haluttomasta hiustuotteiden käyttäjästä, jonka mielestä kaksi eri ainetta hiuksiin on jo ihan kohtuuttoman paljon. Tässä kohtaa ei auta kuin asennemuutos ja uusi valmius lotrata aineita jos toisiakin pää täyteen. (Siis hiukset. Mutta sisäisesti nautittu alkoholikin saattaisi auttaa. Tai sitten ei.)

Aina toisinaan innostun väkertämään hiuksiini kampauksia. Hyvin harvoin tosin, sillä erityisesti arjessa aikaa on nykyään aika niukalti, ja jos ei aika lopu kesken ulkoisten seikkojen takia, loppuu se minun kärsivällisyyteni osalta. Rakastaisin erilaisia kampauksia ja olen hyvin katkera siitä, että useimmat niistä, myös ne helppoina mainostetut, vievät yleensä liian kauan aikaa. Kärsivällisyyteni riittäisi suurin piirtein viidessä minuutissa aikaan saataviin kampauksiin, (yleensä föönaukset mukaanlukien, minkä takia en siis juuri koskaan vaivaudu käyttämään hiustenkuivaajaa), joten aika iso osa kampauksista jää ihan siksi tekemättä. Kokeiluja on kyllä riittänyt, mutta hyvin usein ne kosahtavat hermojen menettämiseen.

Pari päivää sitten innostuin taas asioimaan Glitterissä ja haksahdin tälläkin kertaa ostamaan ties minkänäköisiä hiusvekottimia ja koristuksia. Löytyihän niitä kotoa jo aika pino, käyttömääriinsä nähden ehkä vähän turhan paljon. Mutta aina ajattelen, että jos sitä nyt. Nyt ehkä löytyi se pelastava tuote, jonka avulla teen kampauksen kuin kampauksen hetkessä. 

No nyt ehkä oikeasti löytyi pari pelastavaa tuotetta. (Heh, jotenkin kuulostaa jo vähän turhan tutulta, sanoo sisäinen skeptikkoni. Mutta katsotaan nyt.) Niskanutturakampauksen tekoon löytyi mukavan yksinkertainen ja helppokäyttöinen valkilla varustettu panta. 

Vaan kuinkas sitten kävikään? Oliko tuo valkki sitten niin yksinkertainen kapistus? Onnellisena lähdin Glitteristä myyjän vakuuttaessa, että edes pitkähiuksisten ei tarvitse pujottaa hiuksia valkin ympäri kahtakaan kertaa, ei ainakaan yhtään sen useammin. Mutta kotona testatessa sain samantien huomata, että myyjä ei selvästikään tuntenut minun hiuksiani. Kun yritin kampausta myyjän neuvomalla tavalla, hiukset alkoivat saman tien valumaan, liukumaan ja puskemaan joka puolelta pois. Siinä ei paljon pinnit ja hiuslakat auta, jos hiuksia ei ehdi edes hetkeksi saada haluttuun asentoon. 

Tällä kertaa en kuitenkaan menettänyt uskoani maailmaan, vaan mieleen tuli idea, jonka päätin tänään katsastaa. Ja kas kummaa, sehän toimi!


Niskanuttura-tutoriaali pitkähiuksisille


Tarvitset


 • Hiusharjan, (yllätys)
 • Valkillisen niskanutturapannan, löytyy ainakin Glitteristä.
 • Yhden pienen ja huomaamattoman kumilenksun
 • Hiuspinnejä
 • Erilaisia tököttejä, joita hiuksesi saattaisivat mielestäsi kaivata ollakseen yhteistyökykyisiä


Kuten viimeisimmästä kohdasta voi päätellä, en ole hiustuotteiden suhteen kovin asiantunteva. En tiedä omienkaan hiusteni kanssa, mitkä kaikki aineet tai niiden yhdistemät, määristä puhumattakaan, olisivat ideaaleja (tai edes jotenkin toimivia) minun tukalleni. Tällaiseen komboon päädyin itse tällä kertaa, ihan puhtaasti fiiliksellä:

 • Santen muotoiluvaahto
 • Unique Haircaren suolasuihke, josta siskoni juuri eilen kirjoitti, (omani saatu blogin kautta)
 • John Masters Organics'in bourbon vanilla & tangerine texturizer

Muotovaahdon ja suolasuihkeen levitin hiuksiin ennen hiusten föönaamista ja JMO:n tukkamöhnän levitin föönauksen loppupuolella tuomaan kiiltoa ja silottavuutta hiuksiin. Toiveeni tälle kolmikolle oli, että tukkaa olisi helpompi työstää ja että se myös pysyisi suurin piirtein niin kuin se on laitettu. Pysyvyyttä tuo minun mielestäni eniten Santen muotoiluvaahto. Uniquen suolasuihke puolestaan saa hiukset vähän karkeammiksi ja auttaa itse muotoilussa ja vähän siinä lopputuloksen pysyvyydessäkin. Vanilla&Tangerine -töhnän tarkoitus taas oli tosiaan saada hiukset vähän sileämmän näköiseksi. 

En tiedä, oliko tämä kolmikko nyt ideaali, mutta kampaus on ainakin pysynyt kohtuudella, joten ei se ihan pieleen mennyt. Mutta nyt siihen itse kikkaan, jolla hiuksia on paljon helpompi työstää nutturalle ilman että ne lähtevät joka suuntaan pursuamaan kesken hommien: letti. Yksinkertaista, mutta toimivaa! Tässäpä tarkemmin.


Toimi näin


1. Kuivaa hiukset, jos ne ovat märät. Pieni kosteus ei varmaan haittaa. Levitä samalla hiuksiin muotoiluvaahto, suolasuihke ja vaha, tai mitä nyt mielestäsi tarvitsetkaan kampauksen pohjalle


2. Letitä hiukset löysästi yhdelle perusletille. Pöyhi lettiä sormin muhkeammaksi. Jos hiuksesi ovat tosi pitkät, letin latva voi olla vähän tiukempikin, mutta erityisesti niskasta hiukset saavat jäädä hyvin löysiksi.


3. Ala kiertää letin latvaa valkin ympärille. Lettiä ei tarvitse kieritellä kokonaan, jonkin matkaa riittää.4. Kun olet saanut lettiä valkin ympärille sen verran, että niskaan jää vielä lettiä ja löysää hiusosiota jonkin verran, vedä valkin panta osa pään yli otsalle.


5. Asettele panta siten, että se tuntuu mukavalta ja valkki on hyvällä korkeudella.


6. Työnnä löysää hiusosiota sormin valkin alle niskassa ja halutessasi myös pään sivuilla. 


7. Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, kiinnitä kampaus muutamalla pinnillä.


Tadaa!

Lisää hiuslakka saadaksesi kampauksesta pysyvän. Itse en tällä kertaa jaksanut, mutta sekään ei näyttänyt haittaavan, ilmeisesti letti ja pohjatuotteet olivat jo yhteensä varsin riittäviä.

Extra: Unohdin itse tehdä tämän tänään, vaikka aikeissa olin, ja ihan onnistunut lopputulos tuli silti. Mutta hiusten tupeeraus erityisesti pään sivuilta voi olla kannattavaa. Saat hiuksista vähän tuuheammat ja sekin lisää jonkin verran kampauksen pysyvyyttä. 


Vaikuttaako tarpeeksi simppeliltä?


4 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä kaunis, helppo ja näppärä kampaus! Parasta siinä on tekemisen nopeus, sekä se että korjaaminen on helppoa, jos päivän mittaan on tarvetta. Muutakun sulloo irtokarvat vaan takaisin paketin sisään :)(Kauniisti ilmaistuna)

  Itse väkertelin tuon tyylisiä vielä silloin, kun hiukseni olivat vyötärölle saakka..kunnes pätkäisin ne lobiksi.. Kasvatusprosessi on kuitenkin taas kovassa vauhdissa ja varmasti tämä kampaus astuu uudelleen kuvioihin, kunhan kutrini ensin pääsevät sopivaan mittaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tää ei todellakaan ole ollut näppärä kampaus ennen kuin keksin tuon lettikikan. :D Siis se suortuvien valuminen joka suunnasta samalla kun yrittää saada kampausta kasaan... huh. Ja mulla ei oikein tuo irtokarvojen sullominen takaisinkaan oikein toimi. En tajua, että miten mun hiukset voi olla niin liukkaat, kun ei ne kuitenkaan tunnu siltä. Mutta jos ne on onnistuneet kampauksesta ulos valumaan, niin ei niitä kyllä takaisin saa. :D Ei ainakaan ilman pinnejä, tököttejä ja muutamaa minuuttia peilin edessä.

   Poista
 2. KIIIIITOS tästä, täytyy ehdottomasti kokeilla, kunhan saa hankittua tuollaisen pannan :)

  VastaaPoista
 3. Ihana kampaus, klassinen mutta silti sellainen särmikkään chic! :)

  Hiuskato on tuttua, nytkin varmaan puolet hiuksista sellaista kasvuvaiheessa olevaa :P Mutta hei kuule, letin perusteella sulla on ihanan paksut hiukset! Mutta ymmärrän kyllä, ettei hiuslaatu ole välttämättä muotoilullisesti helpoin. Mä melkein väitän, että luonnonkiharaisella hiuslaadulla on helpompi tehdä kampauksia, ei tarvitse niitä talomaaleja :P Mun hiuslaatu on jännä, jos föönaan sen se suoristuu itsestään :D Ilman fööniä pieni laineikkuus on havaittavissa. Mutta mulla kyllä kampaukset pysyvät suhteellisen hyvin, kunhan saan muotoiluaineilla lisää karheutta ja tekstuuria, siihen toi suolasuihke on kyllä ihana :)

  VastaaPoista