lauantai 23. huhtikuuta 2016

Vaatevallankumous-haaste: lempivaatteet

Kirjoittanut Mulan

Nappasin Idan blogista yllämainitun haasteen. Kyse on lempparivaate-haasteesta, johon Ida tarttui meneillään olevan Vaatevallankumous-kampanjan myötä. Halusin myös ottaa jotenkin osaa kyseiseen kampanjaan ja itselleni lempivaatteen esittely tuntui tähän erittäin sopivalta.

Tässä siis haaste: ”Kirjoita “rakkauskirje” lempivaatteestasi ja kerro näin sinulle tärkeän vaatteen tarina muillekin. Haluamme, että ihmiset rakastuisivat uudelleen jo omistamiinsa vaatteisiin, pitäisivät vaatteistaan parempaa huolta ja vähentäisivät näin kaatopaikalle päätyvän pikamuodin määrää. Rakkauskirje voi olla esimerkiksi Instagram-kuva, blogipostaus tai Youtube-video – sinä päätät.”

Olen halunnut kirjoittaa tästä vaatteesta muutenkin blogiin, joten tämä haaste tuli vastaan paremmin kuin hyvin. Tämän hetken lempivaatteeni on:R-Collectionin pitkä anorakki. Jännittävää tässä vaatteessa on se, että se on niitä harvoja vaatteita, jotka olen ostanut uutena. Esim. kuvassa näkyvät housut on ostettu käytettyinä.

Tämä takki on aivan tuore ostos ja päädyin siihen, koska haluasin jotakin käytännöllistä ja laadukasta. R-Collectionin vaatteet ovat olleen minulle toistakymmentä vuotta tuttuja ja ne ovat tulleet minulle tunnetuksi kestävyydestään. Rockserin printti t-paitaa voi pestä vuosikausia ilman, että printtaus kärsii eikä paita menetä muotoaan. Todellisia kestävän kehityksen vaatteita siis.

Tarvitsin itselleni hyvän välikausitakin. Kriteereinä oli, että sen tulisi olla pitkä, miellyttävä käyttää enkä vastustaisi ollenkaan, jos se kestäisi hieman vettä. Tuppaan kuitekin ihmisenä olemaan pihi ja yleensä en "haaskaa" paljon rahaa tällaisiin asioihin (mutta kosmetiikkaan sitäkin enemmän).

Nyt kuitenkaan minua ei huvittanut lähteä kiertelemään kirppiksiä ja toivoa, että löytäisin itselleni sopivan vaihtoehdon. Jotenkin vain eksyin R-Collectionin kotisivuille ja löysin tämän. Hintakaan ei kirpaissut, koska tiesin, että tämä tulee kestämään minulla vuosia. Todennäköisesti vuosikymmeniä.


Mallissa on reilu mitoitus (oma kokoni XXS) ja sopiikin kaikille sukupuolille. Alle on myös helppo laittaa välikerroksia, jos säät ovat vielä vilpoisat, mutta talvitakki on jo liian lämmin. Värivaihtoehtoja on mielestäni ihan hyvin ja tämä turkoosi (aqua) iski minuun eniten. Huomaatteko, miten hyvin se mätsää kenkieni värin kanssa?

Kankaassa on Aquatx-käsittely, joka hylkii likaa ja vettä ja on tuulenpitävä. Olen ollut muutamassa sateessa tämä päällä ja olen ollut kyllä tosi tyytyväinen, että omistan tällaisen takin. Nyt yllättävät vesisateet eivät harmita niin paljon. Minulla on myös urheiluun sopiva täysin vedenpitävä takki, mutta sateettomilla säillä se tahtoo helposti hiostaa. Rockserin takissa on se hyvä puoli, että sitä voi pitää myös poutapäivinä, sillä se hengittää ihan hyvin ja on mielestäni tyylikkään näköinen. Tämä päällä kehtaa mennä moneen tilaisuuteen ja paikkaan verrattuna urheilutakkiin.

En yleensä osta vaatteita uusina ja suosinkin paljon kirpputoreja ja UFF:n tasarahapäiviä. Urheilutekstiilit ovat niitä, joita eniten ostan uusina ja sama juttu kengissä. Sukat ja alushousut kuuluvat myös tähän kastiin minulla automaattisesti. Mutta farkut, paidat, takit, hupparit, hameet yms. hankin suurimmalta osin käytettynä.

Jos jotain ostoskäyttäymisessäni haluaisin muuttaa, voisin ostaa vaatteita nykyistä vähemmän. Tulevaisuudessa aion entistä enemmän ostaa tarpeisiini ja miettiä, käytänkö tätä vaatetta ja onko sen ostaminen välttämätöntä.


Eli nyt kun ostin ihan upouuden vaatteen, joka ei edes ollut tarjouksessa (niin, epätyypillistä käyttäytymistä minulta!), halusin, että se olisi kestävä ja fiksu ostos. Ja vastuullinen, vaikka minusta kuluttajana sellaisesta selvää ottaminen on ihan oma juttunsa. Jos kuitenkin luotamme R-Collectionin kotisivujen jakamaan tietoon, firma kuulemma toimii näin:

-Tuotteiden suunnittelu, tuotekehitys, leikkaus-, painatus- ja brodeeraustyöt tehdään Kajaanin tehtailla.

-Merkittävä osa trikoomateriaaleista kudotaan ja värjätään Suomessa

-Tuotteiden ompelutyöt tehdään lähinnä Virossa, ja pienet tuote-erät teetetään Suomessa

-Neuleet tulevat pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta Kiinasta ja silkkituotteet tekee pieni perheyritys Turkissa

-Luontoystävällisyys ja ympäristön huomioon ottaminen kuuluvat myös R-Collectionin perusarvoihin


-Aquatx-käsittelyn ansiosta kangas hylkii hyvin likaa ja vettä sekä on tuulenpitävä. Käsittely ei muuta kankaan luonnollisia ominaisuuksia, vaan säilyttää sen hengittävyyden ja pehmeyden

-Anorakki on ekologinen tuote. Anorakkituotteemme täyttävät kansainvälisen Öko-Tex-ympäristöstandardi 100:n ehdot

-Värjäyksessä käytetään standardin mukaisia myrkyttömiä värejä

Nämä tiedot saivat minut toivomaan, ettei tämän tuotteen ostaminen ole ainakaan pahimmasta päästä. Ja tämä vaate tuli tarpeeseen viimeksi tänään, kun ulkona satoi kissoja ja koiria.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! <3 On kyllä itselleni tosi mieluinen.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää ja sopii sinulle hyvin. Väristä lisäplussaa sillä suomalaisten yleisin värimaailma on musta harmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä oon sitä mieltä, että mustaa ja harmaata näkee ihan tarpeeksi, ja siksi suosin pukeutuessa värejä. Sitä paitsi se lisää jo omaa turvallisuutta, kun autolijatkin näkee helpommin, kun ylittää tietä. :)

   Poista
 3. Mä ostan nykyään tosi valikoivasti vaatteita. Ennen tuli ostettua "ihan kiva"-vaatteita, jotka jäi kaappiin. Nyt tuntuu, että olen niin nirso, etten meinaa löytää edes mieluisia vaatteita kaupoista vaikka olisi tarvetta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon syyllistynyt hyvin paljon "ihan kiva"-vaatteiden ostoon. :/ Nyt tosiaan yritän vähentää sitä ja ostaa enemmän oikeesti mieluisia.

   Heh, ymmärrän myös tuon nirsoilun. Että sitten kun ollaan tarkkana, ollaan tarkkana. Mulla tosin yleensä loppuu kärsivällisyys ja sorrun sitten johonkin "tää on melkein sellainen kuin halusin"-vaatteseen. :D

   Poista