torstai 30. kesäkuuta 2016

Kestävämmän kehityksen kuukautiset

Kirjoittanut Mulan

Tänään olisi sitten loppuloppusiivous. Olemme jynssänneet paikkoja puhtaiksi jo kaksi päivää, mutta tänään on pakko tulla puhdasta vanhassa asunnossa. Ajattelin kuitenkin kaiken tämän kiireen keskellä kirjoittaa yhden postauksen ennen kuin menen hinkkaamaan lattioita kirkkaan kiiltäviksi.

Olen seuraillut jonkin aikaa Instagramissa LeaStorea. Se on nettikauppa, joka tarjoaa ekologisia hygieniatuotteita naisille. Olen itse käyttänyt nyt yli viisi vuotta Luneten kuukuppia ja sen ulkomuoto alkaa vaikuttaa siltä, että olisi aika vaihtaa uuteen. LeaStoren Instatilillä kommentoin, että vuosien harjoittulusta huolimatta minulla tulee ohivuotoja. Siellä minulle suositeltiin toista merkkiä ja eri kuppikokoa.

Otin myöhemmin yhteyttä LeaStoreen ja pyysin, että saisin heiltä toisen merkin kuukuppia kokeiluun blogiimme. Minulle luotiin siellä kerta-alekoodi, jolla sain 50% alennusta kaikista hinnoista. Tällaisen tilauksen sitten tein:

Ihanat nuo Kettu-karkit. Tällaisista pikkujutuista mä niin tykkään! ^__^

Tilasin itse asiassa kaksi kuukuppia, joista toinen ei ehtinyt kuvaan asti. Sain hyvin apua kupin oikean koon valitsemisessa, mutta pelkäsin, että minulle neuvottu kuppi saattaisi olla pituudeltaan sittenkin liian iso. Minulle suositeltiin MeLunan kuppia sen kuulemma ollessa jämäkämpää materiaalia Luneten kuukuppiin verrattuna. Uskalsin tilata kuppeja kaksi, koska nämä maksoivat 16,90 € kappale, mikä on melkein puolet Lunetten hinnasta. Ajattelin, että jos isompi kuppikoko on minulle sopiva, on sitä hyvä pitää ensimmäisinä kuukautispäivinä, jolloin itselläni vuoto on yleensä runsaampaa. Pienempi kuppi sopii sitten loppuaikaan, sillä sitä voisi olla kenties miellyttävämpi käyttää.

Koska kuukuppikaan ei ole minulla täysin pitävä, (jotkut väittää, että tamponit ovat varmoja, anna mun nauraa!) joudun edelleen käyttämään siteitä. Kolme-neljä vuotta sitten hankin itselleni kestositeitä hygienisistä, ekologisista ja taloudellisista syistä. Ne ovat vuosien saatossa myös ottaneet osumaa, jos ymmärrette mitä tarkoitan, joten nyt saamallani alennuskoodilla oli oiva tilaisuus päivittää hieman "vaippavarastojani". Käytän edelleen kertakäyttösiteitä, mutta tämä on yksi tapa vähentää niiden kulutusta. Kotioloissa ja kuukautisten ollessa loppupuolella käytän yleensä kestositeitä.


Minun oli tarkoitus ostaa joka tapauksessa useampi side (yhdellä kun ei pitkälle pötkitä), mutta LeaStoressa oli ilokseni vielä mukava kampanja pikkuhousunsuojan + kahden päiväsiteen + yhdenyösiteen ostajalle. Mukaan tuli päiväsiteen säilytyspussi (tässä tapauksessa norsu-kuvio <3) ja sappisaippua (jota voi käyttää mm. siteiden esipesuun).

Vanhat siteeni ovat tylsän valkoisia ja ostin ne aikoinaan siksi, että ne olivat luomua (halusin iholleni mahdollisimman puhdasta materiaalia ja kuvioilliset olivat "luomuttomia"). Hilivinksiksen kestositeissä löytyi vain kuviollisia vaihtoehtoja. Nämä ovat kyllä kauniita ja piristäviä väriläiskiä menkkojen muuten sietämättömään tilaan. Tykkään, mutta samalla hieman mietityttää noin kauniiden kuvioiden likaaminen verellä... Ehkä se motivoi niiden pesemistä tiuhaan jopa käsin. :D Olen nimittäin välillä heittänyt likaisen siteen pyykkikoppaan ja laittanut sen pesuun vasta kun olen pessyt muutenkin pyykkiä. Tiedetään, ei kovin fiksua. Onneksi monesti esipesen ne käsin ennen itse pyykkäystä.

Miksi käyttää kestositeitä:

-Luonnonkuituset materaalit antavat ihon hengittää ja voivat estää hiivatulehduksen syntymisen (vs. normaalit siteet)

-Se on ympäristöystävällinen ja kestävä

-Se on taloudellinen, sillä  ei tarvitse ostaa kertakäyttösiteitä (niin paljon)

-Hilivinksis kestosuojat valmistetaan kotimaisena käsityönä pääosin kotimaisista materiaaleista --> tukee suomalaista käsityötä ja yritystä


Kestositeiden nurjapuolia:

-Aluksi täytyy sijoittaa rahaa vähän enemmän (yhden päiväsiteen hinta n. 10 e)

-Vaatii viitseliäisyyttä: pitää esipestä käsin ennen pyykkikoneeseen laittamista

-Ei voi käyttää julkisilla paikoilla, jos side vaatii vaihtoa

-Ei sovi myöskään yökyläilylle tai pidemmän vierailun ajaksi. Tai riippuu toki missä väleissä isäntäväen kanssa on: "Hei, onks ok, että mä laitan nää mun siteet tähän teidän pyykkitelineeseen kuivumaan?"

Jokaisen kuukupin ostajalle tuli  2 kpl Milton Mini desinfiointitabletteja sekä kuppipyyhe

Miksi käyttää kuukautiskuppia:

-ekologinen vaihtoehto, sillä siteitä ei tarvitse ollenkaan tai niitä tarvitsee huomattavasti vähemmän

-edullinen pitkällä aikavälillä

-voi tyhjentää 12 tunnin välein

-hygieeninen (pienempi todennäköisyys hiivatulehdukseen)

-sopii urheiluun

-ei kuivata limakalvoja eikä vaikuta negatiivisesti emättimen luonnolliseen kosteustasapainoon kuten tamponit

-voi käyttää jo ennakoiden ennen vuotojen alkamista, sillä se ei kuivata limakalvoja eikä sillä ole tulehdusriskiä

Kuukupin nurjapuolia:

-aluksi vaikea opetella käyttämään (mut niin oli tamponikin)

-ei sovi kaikille (anatomia yms.)

-hankala puhdistaa yleisessä vessassa, jos kopissa ei ole käsipesupaikkaa saatavilla (onneksi on kuppipyyhkeet)Kirjoitan myöhemmin uusien kuppien kokeilusta (arvatkaa kenen menkat loppu melkein kuin seinään heti kun tää paketti tuli? :D). Kyseisessä postauksessa voisin myös avata enemmän, miten kuukuppia käytetään. :)  Kuukupin käyttö on helpottanut merkittävästi elämääni kuukautisten aikaan, enkä voi edes kuvitella, miten mahtavaa olisi, jos ohivuotoni loppuisivat mallia vaihtamalla! Mutta vaikkeivät ne loppuisikaan, paluu tamponeihin on mahdotonta. Kuukuppi on paras kuukautiskumppani! <3


Onko muita "kuukuppilaisia"? Entä kestositeet? Uhka vai mahdollisuus?

7 kommenttia:

 1. Löytyy kuppi ja siteitä. Molemmat hyviä keksintöjä. Kestopikkuhousunsuojat ovat mielestäni hiukan huonoja, ne ei oikein pysy paikoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon huomannut vähän tuon saman ongelman ph-suojissa. Jotenkin se pienempi side lähtee vain helpommin liikenteeseen. :D Onneksi se ei ole kuitenkaan kokonaan käyttöä estänyt.

   Poista
 2. Kiitos kirjoituksestasi! Voinen allekirjoittaa kaiken 😊 Pikkuhousunsuojissakin on hieman eroja. Kankailtaan ohuempi pysyy ehkä hieman paremmin paikallaan ainakin minulla. Ja itse pikkuhousujen mallillakin on merkitystä, mutta nyt puhun vain omasta puolestani 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitoksesta! :) Itseä vähän huvittaa, että nyt melkeinpä odotan innolla kuukautisten alkamista. :D Tosi mielenkiintoista päästä kokeilemaan tuota uutta kuppia.

   Poista
 3. Ps. Odotan mielenkiinnolla kirjoitustasi uuden kuukupin kokeilusta. Ja toivottavasti ohivuodot jäävät pois.

  VastaaPoista
 4. Hei,
  pitääpä kommentoida pari omaa kokemusta kestositeistä!

  Mulla on pikkuhousunsuojia kahta eri merkkiä, joista toinen ei oikein pysy paikallaan. Niitä käytän eniten kotosalla tai tiukkojen housujen alla ;). Kuulemma riippuu paljon pikkuhousujen mallista, mikä side sopii, kuten joku sanoikin. Se toinen mulla käytössä oleva merkki on sen sijaan täydellinen eikä liiku mihinkään. :)

  Meillä on myös taapero, joka käyttää kestovaippoja, joten mulla on tapana heittää kestositeet aina vaippapyykkikoriin. Reissussa laitan siteet suljettavaan pussiin ja tuon kotiin pestäväksi. Toimii siis mun mielestä ihan hyvin myös kodin ulkopuolella! En myöskään esipese siteitä. Tähän mennessä kaikki tahrat ovat pesussa lähteneet päivän - parin seisomisesta huolimatta, mutta varmaan johtuu siitä, että pahimpina vuotopäivinä käytän - iiks - tamponeita. Kuukuppia en vaan ole uskaltanut kokeilla! (Hullua sinänsä, kun olen uskaltanut synnyttääkin :D) Siteet mulla siis käytössä oikeastaan vasta pienemmän vuodon päivinä.

  Jospa rohkaistuisin sen kupin hankkimaan, sillä tamponien tuottama roskamäärä hirvittää - eikä ne taida superterveellisiäkään olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! :) Mä oon huomannut, että tää uusi pikkuhousunsuojani pysyy vanhaa paremmin paikallaan. Ilmeisesti myös materiaali vaikuttaa asiaa, tämä toinen tuntuu jämäkämmältä. Johtuisiko kosteussuojasta? Tiukat pikkarit myös voivat toki auttaa asiaan. :D

   Mulla itellä tulee pestyä 60 asteista pyykkiä vähän harvemmin, jolloin aina ei täyty koneellinen kuudenkympin vaatteita varten kahden kolmen päivän sisällä, jolloin mun siteet varmasti jo homehtuisi siinä ajassa, jos niitä ei edes esipesisi. :D Ja tahroja on jäänyt pidemmästä pesuvälistä, ei pahoja, mutta eivät ne enää niin houkuttelevan näköisiä ole verrattuna täysin puhtaan näköisiin suojiin.

   Suosittelen lämpimästi tuota kuukuppia! Mä ainakin itse - vielä kun käytin tamponeja - heitin ne aina pönttöön ja nyt vasta myöhemmin sain tietää, että ei ne sinne mitään hajoa. Olin siis tietämättäni tukkinut roskalla pönttöjä ja verisen tamponi kääriminen vessapaperiin ja heittäminen roskikseen tuntuu itselle jo turhan ällöltä kuukupin käyttöön verrattuna, kun siinä sentään suurin osa verestä on kupin sisällä.

   Normimarkettitamponit on usein valkastu kloorilla ja puuvillaahan lannoitetaan vaikka millä myrkyillä. Eli ei välttämättä se terveellisin vaihtoehto laittaa limakalvoja vasten. :/ Mutta ennen kuin rohkaistut kuukupin käytössä, niin kantsii siirtyä siksi aikaa edes luomupuuvillasta tehtyihin tamponeihin? Tällaisia löytyy Suomen markkinoilta: http://www.organicyou.fi/organyc-tamponi-regular-16kpl-p-802.html

   Poista