perjantai 25. maaliskuuta 2016

Piristä puuroasi

Kirjoittanut Mulan

Olen ottanut tässä muutama kuukausi sitten tavaksi syödä aamuisin puuroa. En ole ennen välittänyt siitä juurikaan ja koulussa olin aina järkyttynyt, kun lounaaksi tarjottiin puuroa -eli aamupalaa! Ja vielä aamupalaa, josta en tykännyt.

Nykyään puuro maistuu ja yksi syy siihen on todennäköisesti ollut tuunaus. Pelkkä puuro sellaisenaan tuskin edelleenkään menisi joka aamu alas, mutta nyt kun olen varioinut sitä, on sitä ollut mukava syödä. Tässäpä siis minun aamupuurojani. Monelle nämä eivät välttämättä tuo mitään uutta, mutta toivottavasti tämä postaus tuo jonkun puuron keittelyyn jotain ispiraatiota. :)

Pari vuotta sitten söin kaurapuuroa raejuustolla ja ananaspaloilla. Luulin aikaisemmin, ettei se vaan voisi toimia, ei vaan voisi. Maistettuani sitä, huomasin olevani väärässä. Voin suositella. Itse en voi tosin komboa käyttää, koska söin sitä yhdistelmää putkeen niin pitkään, etten enää voi ajatella yhdistelmää ilman huonoa oloa. Vaikka se hyvää onkin. Eli ne, jotka ette ole kokeilleet, kokeilkaa ihmeessä.


1) Marjat

Pistä puuroon marjoja! Sellaisia, mistä tykkäät. Itse suosin mustikoita ja välillä vadelmia ja mansikoita. Jos haluat säilyttää marjojen vitamiinipitoisuuden mahdollisimman suurena, sulata marjat hitaasti. Laita marjat kulhoon jääkaappiin illaksi ja ne ovat aamulla käyttövalmiita. Lämpimiä marjoista saat kaatamalla puuron marjojen päälle.

Jos olet yhtä lahopää kuin allekirjoittanut (ts.et muista laittaa marjoja illalla jääkaappiin)...

...voit myös laittaa marjat pakasterasiaan ja rasian päälle kannen. Heitä rasia kuumaan vesihauteeseen ennen kuin alat valmistamaan puuroa. Marjat sulavat samalla kun valmistat puuroa.


...tai tee "marjapuuroa" ja lisää puuron keittämisen loppupuolella mukaan marjat, jotka sulavat puuron seassa eikä puurokaan pääse kylmenemään.


2) Pähkinät

Pähkinöistä saa kätevästi hyviä rasvoja ja jonkin verran proteiinia. Niiden ansiosta minulla nälkä ei tule niin nopeasti verrattuna puuron syömiseen sellaisenaan. Itse suosin myös manteleita ja erilaisia pähkinäsekoituksia monipuolisuuden vuoksi.

3) Tuoreet hedelmät

Oma repertuaarini jää banaaniin ja omenaan, mutta molemmat toimivat mielestäni puurossa tosi hyvin.



4) Jauheet

Itse en olisi ensimmäisten joukossa, joka heittäisi chorellaa tai vastaavaa superfoodia puuroonsa, mutta esim. Puhdistamon Marjasmoothie-jauhe menee puurossa ihan kivasti. Välillä lisään makeutta puuroon laittamalla Voimaruuan Wholefood 360 vaniljan makuista superfood-sekoitusta.

5) Kookosöljy

Myös vegaaneille soveltuva "voisilmä" puuroon. Tuon puuroon mukavaa makua ja täyteläisyyttä. Samalla tulee nautittua hyviä rasvoja. Nam. (Toisaalta voi olla, että ne rasvat on hyviä tai sitten ei, linkki uusiin tutkimustuloksiin, mutta jos kohtuudella kun syö, niin tuskin ne on kovin vaarallisiakaan.)



Hyvä kookosöljy

6) Chiasiemenet

Chiahyytelö on helppo tehdä: laita lasiin vaikka pari kolme ruokalusikallista chiasiemeniä ja lisää reilusti vettä. Laita illalla jääkaappiin ja aamulla mössö on valmis. Heitä puuron sekaan ja masusi kiittää -chiat nimittäin auttavat vatsantoiminnassa. Hyytelön maku on neutraali.

Chiahyytelöä ja seassa kookosöljyä "voisilmänä"

Herkullisempi vaihtoehto taas on laittaa veden sijaan esim. mantelimaitoa (minulla Alpron Original) ja vaikka vähän hunajaa ja jos löytyy niin aitoa vaniljajauhetta. Sitä laitan jo ihan mielelläni puuron päälle. :P 

Chiasiemeniä mantelimaidossa


7) Superfood-sekoitukset


Niin paljon kuin tuo sana minua ärsyttääkin, niin kyllä, superfoodit. Kuivatut marjat, kuten mulperi ja goji tuovat mukavaa makeutta puuroon ja tekevät makunautinnosta herkullisen. Kun mukaan heittää vielä kaakaonibsejä antamaan pientä karvautta, on puuron makumaailma on huomattavasti monipuolisempi. Itselleni olen huomannut mukavaksi yhdistelmäksi seuraavat: manteli, cashew, mulperi, gogi ja kaakaonibsit. Siihen sekaan lisäksi pakastemarjoja ja kookosöljyä. Kyllä on nautinto.




Ja sitten mieluisin löytöni täyttävän puuron loihtimisessa:

8) Kananmunapuuro

Keitä puuroa ja lisää loppuvaiheessa sekaan kananmuna ja sekoita huolella. Kananmuna ei juuri mielestäni siinä maistu, mutta saat hyviä aminohappoja ja täyttävää proteiinia puuroosi! Ole tarkkana, ettet lisää kananmunaa liian aikaisin, jolloin vältät puuron pohjaan palamisen kananmunan ehtiessä kypsyä liikaa.

Alle olevan kuvan puuro on kananmunapuuro. Ihan normaalin näköinen, vai mitä?



Tuliko mitään uutta? Miten sinä nautit puurosi?

8 kommenttia:

  1. Mä rakastan puuroja. Puurot höystettynä on nikn parhaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kiva, kun niihin voi lisätä niin monenlaista. Minusta kuitenkin esim. kaurapuuron maku (muuta harvemmin syön) on kuitenkin melko neutraali, jolloin moni juttu toimii siinä. Oletko koskaan kokeillut tuota munapuuroa? :)

      Poista
  2. Mulla on puurossa aina mustikoita, herukoita tai puolukoita, niihin ei vaan ole tullut stoppia, vaikka olen vetänyt samaa joka aamu vuodesta 2005. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin mietin, että kuinkahan pitkään jaksan tällaista aamiaista syödä, kunnes muistin, että lapsena söin lähes poikkeuksetta ruisleipää aamupalaksi. Siis joka aamu. Ja hyvin maistui. :D

      Poista
  3. Aamua ei meinaa jaksaa aina odottaakaan, , että pääsee puuroa tuuunaamaan., Sitä tullut vedettyä koko elämä. Koskaan ei kyllästy. Kaikkia noita tullutkin kokeiltua, mutta chiahyytelöä pitää testata.
    Usein tulee tuunattua kookosrasvalla, tai tahiti levitteellä.. päärynänpaloilla tai marjoilla ; puolukat, karpalot nam nam !!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro sitten, mitä tykkäsit chiasta. Mukava kuulla, jos tästä postauksesta tuli jotain uutta. :)

      Poista
  4. Mä tykkään puuroista, mutta aamuisin aikatauluni ovat sen verran..kiireisiä, että aamupala on enemmänkin pari palaa ruisleipää ja ehkä Yosa :D Ja iiisooo muki kahvia. Tai no, pannullinen kahvia! Täytyisi kyllä toisaalta ryhdistäytyä, sillä puurohan on mitä oivallisin aamupala :) Tosin, mulla puuro ei pidä nälkää loitolla vaan päinvastoin, nälkä tulee kahta kauheampana ja kahta nopeammin :P Jos syön puuron kanssa kananmunan tai jotain muuta särvintä, nälkä ei yllätä niin nopeasti. Mutta toisille sopii paremmin hiilarit aamupalaksi, toisille taas proteiinit.

    Mutta se mn täytyy sanoa, että sen verran ennakkoluuloinen olen, etten voisi laittaa raejuustoa enkä kananmunaa puuroon :D Vaikka tiedänkin, etteivät ne sinällään maistuisi sieltä läpi. Mieluiten tuunaan puuron marjoilla, mustikat ovat parhaita :) Tai sitten omenakuutioilla. Omenaraastekin voisi toimia! Pähkinöitä muuten laittaisin, mutta ne saavat ihon kukkimaan :P Chiasiemenistä ja marjoistahan voisi muuten tehdä "hilloa", jolloin saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla :D

    Mutta joo, tuohon aikatauluun, yksi hyvä idea olisi laittaa puuro "turpoamaan" jo illalla, silloin ei aamulla tarvi kuin ihan nopeasti keittää se :) En ole tuorepuurojen suurin fani, kyllä puuro maistuu parhaimmalta kypsänä. Fazerin alkupuurot ovat muuten tosi hyviä, oma suosikkini on se manteliversio, vaikka pähkinöitä noin muuten välttelen. Me monta kertaa tehdään miehen kanssa puuroa ihan ruoaksi, jos ei jaksa vääntää mitään kovin erikoista :D Keittää parit kananmunat kaveriksi ja se on siinä :) Illemmalla mun kroppa ei saa niin kovia nälkähepuleita, silloin puuro tuntuu toimivan paremmin mulla kuin aamuisin.

    PS. Toi lehtikulho on ihana! Saako kysyä, mistä noin ihania kulhoja saa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mulla on ollut joskus toi sama juttu, että aamut on menty aika pikaisella aikataululla eikä siinä mitään puuroa ole ehtinyt keitellä. Nyt kun aikataulut on vähän periksiantavampia (ei niin aikaisia herätyksiä) olen varannut aamupalallekin enemmän aikaa ja se on kyllä tuntunut hyvältä ajan "investoinnilta". :) Yksi syy. miksi en ole puurosta perustanut on ollut myös mulla tuo nopea nälän takaisin tulo! Mulle tulee siitä nopeasti tosi tosi nälkä, mutta puurotuunausten jälkeen sitä ongelmaa ei ole enää ollut.

      Mä kuuluin ihan samaan kastiin ennakkoluuloissa kuin säkin! Raejuusto ja puuro? -Yäk! Niinpä ajattelin pitkään ennen kuin kokeilin. Myös tuo kananmunapuuro kuulosti joidenkin perverssien fitnesshihhuileiden (en tarkoita, että kaikki fitnessiä harrastajat on sellaisia, vaan ne jotkut harvinaiset ääritapaukset) hullut keksintö. Mutta ei se muna juuri sieltä puurosta maistu, että jos mitenkään uskallat kokeilla (edes kerran!) niin suosittelen. Etenkin kun mukaan lisää marjoja ja muuta kivaa, niin ei sitä edes ajattele, että se on siellä. :) Ymmärrän kuitenkin, jos kynnys on liian korkea. I've been there.

      Kiitos, lehtikulho on saamani lahja muutama vuosi sitten. Muistaakseni se on ostettu Pentikistä. Siitä on kyllä ihana syödä puuroa. <3

      Poista