maanantai 25. huhtikuuta 2016

Kuis pyyhkii?

Kirjoittanut Mulan

Vaikka olin ollutkin pitkään luonnonkosmetiikan parissa, kesti minulla pitkään ennen kuin tajusin edes etsiä ja löytää itselleni luonnollisempia kosteuspyyhkeitä. Nyt kun asiaa ajattelen, tuntuu aika riskaabelilta pyyhkiä intiimialuettaan syntteettisellä rätillä. Ja kun vielä miettii haitallisten kemikaalien määrää... Jos kasvojeni iho on herkkä reagoimaan erilaisiin säilöntäaineisiin, joita on tapana olla synteettisessä kosmetiikassa huomattavasti enemmän, mitähän minun alapääni mahtaa sellaisesta tykätä?Onneksi törmäsin parempiin vaihtoehtoihin. Näiden kosteuspyyhkeiden INCI:t näyttävät paljon paremmalta kuin aikaisemmin käyttämieni. Esimerkiksi italialaisen Organycin kosteuspyyhkeiden kolmas ainesosa on kehäkukan uute, joka on tunnettu mm. sen tulehduksia parantavasta vaikutuksesta.

Tykkään kosteuspyyhkeistä, koska ne ovat mielestäni käytännöllisiä ja monikäyttöisiä. Käytän näitä kiireisenä aamuna kainaloiden freesaamiseen tai ylipäätänsä silloin, kun minulla ei suurta tarvetta mennä suihkuun, mutta haluan kuitenkin vähän virkistää ominaistuoksuani tai pyyhkiä mahdollisesti pientä hikeä. Ja tiettynä aikana kuukaudesta näen tarpeelliseksi pyyhkiä itseäni välillä näillä vessapaperin lisäksi.

Jotkut ovat käyttäneet tällaisia kosteuspyyhkeitä jopa kasvojen pyyhkimiseen, mutta itse tykkään käyttää mieluummin erikseen siihen tarkoitukseen valmistettuja versioita. Sellaiset(kin) ovat erityisen käteviä matkoilla. Toki, jos ei ole yhtä nirso kuin minä, yksi kosteuspyyhepaketti ajaa matkalla monta asiaa etenkin, jos käytössä ei ole juoksevaa vettä.


Neal's Yard Remedies Kasvojen puhdistusliinat ovat olleet mun pelastus monena iltana, kun olen ollut ihan uupunut ja halunnut vain nopeasti petiin. Näillä liinoilla saan pahimmat meikit pois kasvoilta. Monesti pyyhin viimeiset meikin rippeet vielä misellivedellä. Ei ehkä kuulosta nopealta, mutta joskus vedellä läträäminen uuvuttaa ajatuksena niin paljon, että kasvojen pyyhkiminen (vaikkakin kaksi kertaa) tuntuu paljon pienemmältä pahalta. Puhumattakaan, että jaksaisi käyttää puhdistusliinaa, joka täytyisi pestä.

Mitä tulee näihin toisiin kosteuspyyhkeisiin, olen käyttänyt Organycin kosteuspyyhkeitä kaksi paketillista ja olin ostamassa joku aika sitten kolmannen mokoman, mutta ne olivat loppuneet Ruohonjuuresta. Olin lähdössä pettyneenä kotiin, kunnes myyjä osui juuri kohdalle ja kysyi, tarvitsinko apua.


Kerroin, että haluamani tuote oli loppunut, mutta onneksi tämä hyvä asiakaspalvelija johdatti minut osastolle, jossa en tule viettäneeksi paljon aikaa: vauvaosastolle.


Luottoni luonnonkosmetiikkaa ja luonnollisempia tuotteita kohtaan voi toki olla sokeaa, mutta itse ajattelen, että se mikä on tehty sillä puolella sopimaan vauvojen herkälle iholle, täytyy sen olla minullekin melko turvallinen. Nämäkin kuulemma sopivat intiimikäyttöön. Attituden Baby-pakkaus on reilun kokoinen, kosteuspyyhkeitä on siinä peräti 72. Organycillä niitä oli taas 20 kipaletta. Riittoisassa pakkauksessa on yksi huono puoli. Ja se on säilyvyys.


Kolme kuukautta minun käyttötahdilla on vähän arveluttava. En tiedä, menevätkö kosteuspyyhkeet oikeasti silloin huonoksi vai alkavatko ne yksinkertaisesti kuivahtaa kolmen kuukauden jälkeen. Katsotaan, miten käy. Alla vielä pieni kokonaiskatsaus tuotteista.

Neal's Yard Remedies Kasvojen puhdistusliinat:

 • alkoholiton
 • valmistettu 100% biohajoavasta luomupuuvillasta
 • Poistaa hellävaraisesti epäpuhtaudet ja meikin samalla kosteuttaen ja hoitaen ihoa
 • sisältää 25 liinaa
 • hinta n. 10 €

Organyc intiimipesupyyhkeet:
 • alkoholiton
 • ei kloorivalkaisua
 • parabeeniton
 • hellävarainen
 • 100% sertifioitua luomupuuvillaa
 • hinta n. 4 €

+sopivan kokoinen pakkaus yhdelle henkilölle (20 kpl)
+lyhyt inci, josta löytyy kolmantena ja neljäntejä kehäkukan ja kamomillasaunion uutetta

-pelkkä tarra suuaukon edessä ei ole kovin ilmatiivis

Attitude vauvakosteuspyyhkeet:

 • Ecologo sertifioitu (ympäristösertifikaatti)
 • biohajoava ja kompostoitava
 • ei sisällä keinotekoisia hajusteita, -väriaineita tai petrokemian johdannaisia
 • hiilidioksidineutraali: tuotteiden valmistaja vähentää aktiivisesti hiilidioksidipäästöjään ja jäljelle jäävät päästöt hyvitetään istuttamalla lisää puita
 • hinta n. 8 €

+riittoisa pakkaus perheellisille
+suuaukon päällä kätevä kansi

-incin kolmantena ja neljäntenä ainesosina säilöntäaineet Sodium benzoate* ja Potassium sorbate*, kamomillasaunion uute toiseksi viimeinen


Jos jotain vielä toivoisin, olisi tällaiset matkakokoiset pakkaukset minulle tarpeellisia. Pidän repussa pientä kosteusliinapakkausta, jota tarvitsen jos esim. haluan puhdistaa käteni ja vettä ei ole saatavilla. Tietääkö joku löytyykö matkakokoisia kosteusliinapakkauksia luonnonkosmetiikassa?

*Olen näille säilöntäainelle  herkkä, enkä voi käyttää kaikkia tuotteita, jotka sisältävät näitä suurissa määrin. Olen kuitenkin voinut käyttää näitä kosteuspyyhkeitä ilman ongelmia.


Mites teillä pyyhkii?

7 kommenttia:

 1. Mä en käytä puhdistusliinoja muuten kuin mökille otan mukaan. En vaan osaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kans ole oikein omaksunut niitä, vaikka reissussa voisi olla kätevää, jos joskus muistaisi hankkia. Kun Mulan sanoi, että se aikoo kirjoittaa tästä aiheesta, olin ihan että häh, mihin sä niitä käytät. :D No, tuli vähän valaistusta siihenkin. Hauska puoli yhteisblogissa, tuleepa jaettua toistemmekin kanssa sellaisiakin juttuja, jotka ei muuten olisi tulleet puheeksi. Kai meidän kosmetiikkahöpinät on yleensä liittyneet pääasiassa meikkivoiteisiin ja tuoksuviin tuotteisiin, kuten suihkugeeliin yms.

   Poista
  2. Jonna, puhdistusliinat on mun heikkojen (ja laiskojen) hetkien apurit. Etenkin noi kasvoille tarkoitetut. Pari kuukautta sitten olin useamman kerran niiden varassa, kun väsymys yllätti ja kasvot oli pakko pestä meikistä. Onneksi oli puhdistusliinat. <3 Eikä sitä joka aamu jaksa pestä kainoloita, mutta pieni virkistys ei ole aina pahitteeksi, jolloin tykkään käyttää niitä.

   Belle, meillä selvästikin oli joku suurempi "kielimuuri" tän asian kanssa. Mä taas olin että häh, et sä tiedä, miksi näitä käytetään. :D Ehkä ekologisesta näkökulmasta näiden jatkuva käyttö ei ehkä ole se parhain juttu, joten jos ilman selviää, niin se taitaa olla hyvä juttu. :)

   Poista
 2. Hörähdin postauksen otsikolle. Hauska :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, vähän pientä sanaleikkiä siinä hainkin. :D

   Poista
 3. Niin tuttu tunne tuo väsymys ja puhdistusliinan pesu... Ei vain pysty :D Minä totuin näiden käyttöön kun mieheni nuorempi poika oli vielä vaippaikäinen. Vaipat ovat jo historiaa, mutta pesulaput jäivät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, en siis ole ainut! :D Kosteuspyyhkeet ovat uupuneen ihmisen pelastus mä sanon. Tänään vaihdoin sukat ja pyyhin nopeasti hikiset jalat kosteuspyyhkeillä ennen kuin laitoin puhtaat sukat jalkaan. Kehtasi taas mennä ihmisten ilmoille. :D

   Poista