sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Painoarvoa - uusi postaussarja ylipainosta ja kaikesta mikä siihen ei liity

Kirjoittanut Belle

Nyt alkaa tämän blogin uusi postaussarja, jota aiemmin jo vähän pohjustin. Todella tiivistetysti postaussarjan aihe on ylipaino. Ainakin toistaiseksi minä pyörin yksin postaussarjan puikoissa, ennen kaikkea koska minä olen meistä kolmesta se ainoa, joka olen ollut suurimman osan elämästäni enemmän tai vähemmän ylipainoinen. (Pikkusiskoni Mulan ei taida olla koskaan ollutkaan.)

Olen miettinyt tälle postaussarjalle omaa nimeä, jolla otsikoida kaikki aihepiirin tekstit, ja jota käyttää täginä. Yllättävän haastavaa keksiä hyvä nimi. "Ajatuksia ylipainosta" ja "Puhetta painosta" olivat vahvoja ehdokkaita, mutta äärimmäisen tylsiä, ja lopulta myös aika epäinformatiivisia. Haluaisin kiteyttää nimessä sen ajatusmaailman, josta käsin asioita ylipäänsä pohdin. Mutta sitten kun yritin muodostaa nimeä sen kautta, tuntui että väärinkäsityksille tulee vähän turhan paljon tilaa. Vai miltä kuulostaisi vaikka "Lihavuudesta positiivisesti" tai "Iloista ylipainoa"? Aika idiootilta vai mitä? Puhumattakaan siitä, että ne kuulostavat siltä kuin olisin markkinoimassa jotain ylipainon ilosanomaa, mikä ei missään tapauksessa ole tarkoitukseni. 

Miten sitten kiteyttäisin ajatteluni lähtökohdan? (Huonosti, luultavasti.) No, ylipainokeskustelussa minua yleisesti ottaen vaivaa se, että ylipaino nähdään monesti paljon suurempana ja elämänlaajuisempana ongelmana kuin mitä se ihan oikeasti on. 

Onko ylipaino monien sairausten riskitekijä? Toki. Vaikeuttaako ylipaino vaatteiden ostoa? (Riippuen ylipainon määrästä), kyllä. Vähentääkö ylipaino ihmisen viehättävyyttä muiden silmissä? Varmasti monien. 

Mutta estääkö ylipaino onnellisuuden, vähentääkö se itsessään elämäniloa, aiheuttaako se väistämättä huonon itsetunnon, estääkö se perheen muodostamisen, vähentääkö se ystävien määrää, estääkö se unelmien toteuttamista, onko se oleellinen osa ihmisen identiteettiä, tarkoittaako se rapakuntoa, onko se The Riskitekijä, joka ratkaisee sairastumisen ja terveyden yksinään, onko se ylipäänsä itsessään mitään muuta kuin yksi ainoa ihmisen ominaisuus?

En väitä, että kaikki tai suurin osa, pitäisi ylipainoisen ihmisen elämää täysin synkkänä, itse pilattuna helvettinä, mutta aika moni ylläolevista kysymyksistä liittyy asenteisiin ja luuloihin, joita jatkuvasti kuitenkin tulee vastaan. Aika ajoin törmää onnistuja-tarinoihin, (siis onnistuneisiin laihdutuksiin), joissa se Ennen-kuvan tyyppi seisoo hartiat lysyssä, masentuneen näköisenä ja tukka kampaamatta. Jälkeen-kuvan pirteä päivänpaiste puolestaan kertoo, miten hän on saanut takaisin elämänilonsa lakattuaan säälimästä itseään peilin edessä suklaapatukka kädessään ja tartuttuaan itseään niskasta kiinni. Joo, ihan kiva, ja itse laihtuminen on aina ihan mahtava juttu, mutta miksi sen Ennen-tyypin piti olla niin onneton? Miksi se Ennen-tyyppi ei edes yrittänyt näyttää (muilta osin) nätiltä? Ja mikä sitä Ennen-tyyppiä esti toteuttamasta itseään ja ylipäätään innostumasta asioista? Pakkoko sen oli itseään sääliä?

Normaalipainon saavuttaminen on monen ylipainoisen unelma, ja jos joku siihen pysyvästi pääsee, en voisi olla toisen puolesta iloisempi. (Tai varmaan voisin, jos se ihminen saisi vaikka lisäksi vielä lottovoiton.) Normaalipaino myös vaikuttaa positiivisesti tiettyihin asioihin, ja siksi hoikkuus on oikeastaan kaiketi aina parempi asia kuin lihavuus. (Jos siis verrataan ihan puhtaasti niitä kahta, ilman minkään muun asian, kuten kunnon, huomioonottamista.)

Mutta miksi onneton, saamaton ja itseään säälivä Ennen-tyyppi muuttuisi laihdutettuaan automaattisesti säteileväksi Jälkeen-ihmiseksi? Eiväthän kaikki alunperinkin hoikat ihmiset ole onnellisia. Eivät kaikki hoikat ihmiset ole energisiä ja reippaita. Tässä nyt oikeasti sotketaan toisistaan riippumattomia asioita huoletta sekaisin. Ja onhan se toki kiehtovampaa tarinankerrontaa.

Kyllä, jotkut kokevat, että ylipainosta pääseminen on parantanut heidän elämäänsä kokonaisvaltaisesti. Ja jos ylipainon on kokenut valtavaksi ongelmaksi, onhan se ihan mieletön helpotus hoikistua. En minä sitä kiellä. Mutta se että joku on onneton ja lihava ei tarkoita sitä, että onnettomuus johtuisi lihavuudesta. Laihtuminen ja onnelliseksi tuleminen ei tarkoita sitä, että onnellisuus johtuisi laihtumisesta. Nämä asiat voivat tapahtua yhtä aikaa, mutta niillä on kyllä ihan omat prosessinsa. Jos ihminen on kuvitellut koko elämänsä, että tämä ylipaino estää minun onnellisuuteni, silloin laihtuessa voi hyvinkin käydä niin, että pystyy samalla päästämään irti siitä tiukassa istuvasta onnettomuuden tunteestaan. Mutta on myös toisenlaisia tarinoita... on niitä, jotka laihduttuaan pettyvät, kun hoikkuus ei tuokaan onnea, täydellistä seksielämää, muiden ihailua tai ylipäänsäkään arkea ilman ongelmia ja elämää ilman paskoja päiviä.

Joskus tuntuu, että ylipainoisista puhuttaessa se, että lihava on kaikin puolin onnellinen, tarkoittaa sitä, että hän ei edes aio yrittääkään laihtua - ja sehän se olisi ihan törkeää, kyllähän nyt ihmisen pitää itsestään huolehtia. Ja jos ylipainoinen sanoo olevansa ihan tyytyväinen itseensä ja pitävänsä itseään jopa nättinä, niin herranjestas, nyt se oikein yrittää oikeuttaa makkaraamutustavan elämäntapansa!

Se, mistä minä haluan kirjoittaa, se mikä on tämän postaussarjani punainen lanka, on että onnellisuus ei suinkaan tarkoita sitä, että asioita ei haluaisi tehdä paremmin, eikä tyytyväisyys itseensä tarkoita sitä, että ei pyrkisi elämään terveellisesti. Lihavuudelle ei myöskään ole vain yhtä syytä, (paitsi toki hyvin yleispätevänä se, että kehoon on varastoitunut enemmän energiaa kuin sitä on kulutettu), vaan ylipainoon johtaneita elämäntarinoita on monia erilaisia. Sen takia ei ole vain yhtä kaikille oikeaa ratkaisua "vaihda viineri pullaan", (paitsi se hyvin yleispätevä, että energiaa on jotenkin kulutettava enemmän kuin sitä saa), vaan ongelma pitää ratkoa tavalla, joka kullekin sopii.

Jos nyt ihan todella, todella haluan kiteyttää, mikä on kaiken tämän pointti:

Lihavuus on ihmisen yksi ominaisuus ja tasan yksi. Kaikki muu on sitä kaikkea muuta.


8 kommenttia:

 1. Aamen. Mää oon miettiny näitä asioita paljon, varsinki viime aikoina. Facessa on ryhmät Jenny ja läskimyytinmurtajat sekä Kehopositiivisuus, joissa on hyviä keskusteluja aiheesta. Ite oon ollu aina ylipainoinen. Silti mun elämän ongelmista ykskään ei liity ylipainoon. Näihin kieroihin asenteisiin ylipainoisuudesta kyllä törmää jatkuvasti. Jään mielenkiinnolla oottaan, mitä kirjoitat lisää aiheesta. Tää on kyllä aihe, josta itelläki on paljon sanottavaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun elämän ongelmista ylipainoon liittyy lähinnä se, että on vaikea löytää hyviä vaatteita. Ja en mä sitäkään kovin vakavana ongelmana pidä. Siis ärsyttäähän se, mutta kyllä mullakin on pahempiakin ongelmia elämässäni ollut.

   Tervetuloa vaan keskustelemaan aiheesta lisää, jos on paljon sanottavaa. :)

   Poista
 2. Asiaa! Ja jotenkin jännää, että ylipainoisista ajatellaan, etteivät he esim. harrasta liikuntaa, tai se on varmaan se suurin ennakkoluulo. Tai että jos sulla on ylipainoa, sulla on heikko kunto. Tai että syömällä vähemmän laihdut. Mutta ei ne aina tosiaankaan mene niin! Itse olen pienesti ylipainoinen, nyt sellaisen öö, kohta kolme vuotta? Mulla on kyllä ollut aikamoinen identiteettikriisi, kun olen aina aiemmin ollut laiha/normaalipainoinen. Jännästi en toeriassa näe itseäni peilistä ns. ylipainoisena, vaan laihana/normaalipainoisena, vaikka vaaka ( ja valokuvat ) kertovat sitten muuta :D Mutta en ole ottanut asiasta liikaa stressiäkään, vaikka toisaalta, kaiketi sitä voisi varata aikaa lääkärille keskustelemaan aineenvaihdunta-asioista ( joka on mun kohdalla varmaan päin prinkkalaa :P ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse asiassa kunnolla ja ylipainolla ei tarvitse olla välttämättä mitään tekemistä toistensa kanssa. Joskus hämmästyin, kun kävelin yhden normaalipainoisen miespuolisen kaverin kanssa pari kilometriä ja tajusin, että minun piti hidastaa tahtia... että eipä se paino tässä paljoa kerro.

   Stressiä ei tosiaan kannata ottaa, koska se ei todennäköisesti auta vaan voi jopa pahentaa tilannetta. Eli mahdollisimman rennosti selvittelemään ongelmaa. Kannattaa tutustua Kaisa Jaakkolan kirjoihin, (uusimpaan ehkä ennen kaikkea), koska siellä on juttua tuosta aineenvaihdunnasta. Ellei sulle olekin jo tuttua?

   Poista
 3. Ylipaino väsyttää, ylipainon kantaminen vie energiaa. Siksi se ennen tyyppi näyttää sen hoikan jälkeen tyypin rinnalla nuutuneelta. Eihän kukaan ala laihduttaa ellei siihen ole oikeasti syytä. Ihminen voi säteillä siitä oikean, terveeliisen ruokavalion ja liikunnan tuomasta fyysisestä hyvästä olosta, jonka väitän olevan avainasemassa siihen, onko ihminen onnellinen. Ne laihtuneet, jotka eivät säteile, syövät todennäköisesti huonosti ja nukkuvat huonosti. Ja ne ylipainoiset, jotka säteilevät, saavat pääosin hyvää ravintoa ja hyvää unta.

  -Nanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on toki perää, että ne, jotka säteilevät, syövät, nukkuvat ja liikkuvat todennäköisesti paremmin kuin ne jotka eivät säteile - olivatpa lihavia tai laihoja. Toisaalta siihen, miten säteilevä joku on, vaikuttaa myös muut asiat, kuten onko elämässä ihan muihin asioihin liittyviä murheita tai ei. Itseäni ja omaa säteilevyyttäni en toki osaa arvioida, mutta omasta mielestäni en näin reilusti ylipainoisenakaan vaikuta kovin masentuneelta, (koska en sitä ole), lannistuneelta ja surkealta, ja siihen liittyy toki esimerkiksi sekin, että minulla on kuitenkin niin ihmissuhdeasiat kuin taloudellinenkin puoli ihan reilassa.

   Ylipaino väsyttää varmaan joo, mutta toisaalta omaan energiaani on vaikuttanut eniten ensinnäkin kilpirauhaslääkitys ja hyvin nukutut yöunet, liikunnan määrä ja suht järkevästi syöminen. Heti jos nuista joku menee pieleen, tippuu energiatkin. Silloin kun asiat ovat kunnossa, en koe olevani mitenkään erityisen väsynyt, vaikka saattaisinkin toki normaalipainoisena olla vieläkin energisempi. (Sen näkee sitten, jos laihdun.)

   Mutta tosiaan, se mikä mun pointti ylläolevassa postauksessa oli, on että sillä omalla asenteella on väliä ylipainoisenakin. Ja väitän sen vaikuttavan yleisilmeeseen vieläkin enemmän kuin energian määrän. (Se on sitten taas toinen kysymys, mikä kaikki voi vaikuttaa siihen omaan asenteeseen, ja onko se asenne aina noin vain muutettavissa.) Jos ennen-kuvassa on suupielet alaspäin ja jälkeen-kuvassa naama hymyssä, ennen-kuvassa ryhti lysyssä ja jälkeen-kuvassa seistään suorassa, ennen-kuvassa tukka kampaamatta ja jälkeen-kuvassa hiukset ja kasvot laitettuna... no ne tekee kyllä sille kokonaiskuvalle ihan älyttömän paljon. Että pelkkä ylipaino ei nuissa sitä muutosta tee. :)

   Poista
 4. Joo keho ei oo matikkaa (tosi monella fitness-alkutaipaleella se on, mut mitä enemmän aukoo ja kokeilee, sitä enemmän sekottaa). Ja kilpparivaivaisten kannattaa hintsusti olla hollimmalla siinä, että panostaa pikemmin itsensä rakastamiseen kun jojoiluun.
  Mulla meni viis vuotta, ennen kuin kehollisesta kituuttamisesta ja ylivahtaamisesta ylirasittuneiden elinten (kilpirauhanen, lisämunuaiset) takia jummannu paino vaan hurahti kolmessa kuukaudessa, alle puolessa vuodessa kohta kaksikymmentä kiloa lähtenyt (normaalipainosta, en oo koskaan ollu ylipainonen, mutta mun hyvänolonpaino on keskimäärästä pienempi). En ensin tajunnu. Kunnes koitin vanhoja housuja, jotka nekin oli tippua jalasta.
  Arvaa miksi? Rakastuin. Mua rakastettiin jumalattomasti. En tehny mitään, aloin elää, tuntea ja rakastaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä tavalta laihtua! (Varsinkin kun vertaa yhteen tuttuun, joka nuoruudessaan laihtui tuon parisenkymmentä kiloa starttaamalla oksennustaudilla ja jatkamalla sitä sitten ryyppäämisellä.)

   Keho ei tosiaan ole matematiikkaa, ainakaan jos se on päässyt menemään sekaisin. Jojoilusta on pidemmän päälle enemmän haittaa kuin hyötyä, joten paras olisi, kun löytyisi tasapaino, joka sitten pidempään jatkuttuaan myös laihduttaisi. Itse toivon, että jos en koskaan laihtuisikaan, olisi keho kuitenkin niin kunnossa kuin se voi ja elämäntavat mahdollisimman hyvät kokonaishyvinvoinnin kannalta.

   Poista