maanantai 9. marraskuuta 2015

Hyvinvoinnin metsästystä (nokkela sanaleikki)

Kirjoittanut Belle.

Viime aikoina metsässä hengailun hyvää tekevistä vaikutuksista on ollut paljon juttua. En ole aiemmin mitenkään erityisesti perehtynyt asiaan, mitä nyt otsikot silmäillyt. Nyt edellisellä kävelylenkillä asia putkahti kuitenkin yhtäkkiä jostain mieleeni ja kotiin päästyäni googletin, mitä netti sanoikaan asiasta.  Heti löytyi muun muassa Ylen juttu siitä, miten jo 20 minuutin hengailu metsässä madaltaa verenpainetta. Otsikko, jonka muistinkin silloin aiemmin silmäilleeni. (Mutta huolellisesti.)

Itse asiassa minua muuten ihmetyttää, miksi aina kaikkea terveellistä markkinoidaan sillä verenpaineen madaltamisella? Anteeksi nyt vaan, mutta korkea verenpaine ei todellakaan ole jokaikisen suomalaisen ongelma. Joillekin verenpaine ei ole ongelma ollenkaan. Ja toisille, kuten minullekin jonkun kerran, ongelmaksi käy se jatkuva huippaus, jota matala verenpaine aiheuttaa. Joskus ihmisiä saattaisi kiinnostaa asioiden muutkin terveysaspektit.


En ole itse ollut koskaan mikään kova eränkävijä. Ehkä siksi, että minulla ei ole koiraa, en ole kiinnostunut metsästyksestä, enkä sen yllämainitun huimauksen takia pysty marjastamaan enkä sienestämään. (Jatkuva kyykistely ja kumartelu alkaa nopeasti tuntumaan päässä.) Mitään luontevaa metsäänsuuntaamissyytä ei ole ollut - muuta kuin se ihan puhdas hengailu. Kävelyllä olen käynyt. 

Olen kyllä aina nauttinut luonnossa liikkumisesta. Kun asiaa alkaa miettimään, en itse asiassa muista yhtäkään kertaa, jolloin jokin metsässä ollessa olisi alkanut ahdistamaan. Paitsi muu maailma, siellä jossain. Ja sekin yleensä unohtuu nopeasti. 

Joten miksi käyn kävelyllä metsissä niin harvoin? Ihan kuin eläisin muka kovinkin urbaanissa ympäristössä, jossa metsään mennäkseen pitäisi ajaa sata kilometriä autolla ja sitten saisi ihailla hienoa kolmen puun rypästä. Paremminkin Suomessa pitää olla aika tarkka voidakseen rajoittaa liikkumisensa asfalttien ja talojen tuntumaan. Muutama harha-askel ja kohta törmää häiritsemään suden ja Punahilkan keskustelua. Silti, päivästä toiseen, enimmäkseen sitä sivuuttaa mahdolliset metsät. Jos bussireitin varrella on vaara nähdä puita, aina on onneksi älypuhelimet, joita räplätä.Jos nyt unohdetaan se verenpaineen laskeminen - ne taikasanat, joista kaikkien pitäisi innostua - metsään menemisellä oli muitakin hyötyjä. Ihan jo stressitasojen lasku. (Johon se verenpainekin oletettavasti liittyy, mutta ei nyt vahingossa mainita mitään muuta ekana, ettei se verenpaineasia mene keltään ohi.) Metsä auttaa myös lasten allergioihin, sillä metsän erilainen bakteerikanta on ilmeisesti siinä asiassa hyödyllinen.Minä olen kuvitellut olleeni tänä syksynä jo suht tasapainossa. Viime keväänä iski kunnon stressipiikki, mutta koska pahin on jo helpottanut, olen olettanut, että kaikki on nyt hyvin, ja minusta on kehittynyt oikea superihminen ja how does she do it -nainen. Vaan viimeistäänkin tämän aamun "mä en kestä tätä paskaa" -totaalihajoaminen todistaa kuvitelmani vääräksi. Tällä hetkellä tarvitsen elämääni ennen kaikkea rauhoittumista, mielenhallintaa ja kykyä rutinoida asiat niin, että ne vievät mahdollisimman vähän voimavaroja. (Tuosta viimeisestä tulen vielä varmasti jauhamaan täällä, se on viime aikojen suurimpia oivalluksiani. Tulette vielä kyllästymään minuun, ellette ole ehtineet kyllästyä jo.)

Ehkäpä metsäreissut tulisivat nyt tarpeeseen. Vaellusharrastukseen hurahtamista odotellessa voisi olla hyvä nyt aikatauluttaa muutama metsäkävely viikkoon ja katsoa tuleeko tuloksia ja antaa itseni vähän hengähtää. 

4 kommenttia:

 1. Itse olen kasvanut ns. korvessa metsän keskellä lähimmät naapurit kilometrin päässä. Ei katuvaloja, pelkkä pimeys. En koskaan pienenä pelännyt "pimeää", enkä pelkää vieläkään. Poljin jo ala-asteella pilkkopimeässä syksyllä kouluun 4km:n matkan fillarilla ja talvella auraamattomia teitä. En koskaan pelännyt. Mutta pakko sanoa, että yksin en pimeän aikaan täällä kaupungissa uskaltaisi enää kävelemään metsälenkille lähteä. Pakko ottaa kaveri tai mies mukaan. :D Maailma on muuttunut niin paljon. :( Tänään just kauhulla lueskelin Tesoman puukotuksista suositulla metsälenkillä, ei vaan tiedä ketä hulluja on liikenteessä. Edelleen kotona siellä pienen kaupungin korvessa tuntisin olevani turvassa, mutta en täällä isommassa kaupungissa. En pystyisi saamaan samaa rentoutumista irti, kun pitäisi tarkistella taa, seuraako kukaan. :D

  Mutta metsässä on oikeasti jotain tosi rauhoittavaa. Pienenä menin aina metsään, kun halusin olla yksin. Mulla oli yksi lempipaikka, missä tuoksui aina eri vuoden aikaan erilaiselta. Sellainen pehmeä vaaleanvihreä tasainen sammalikko mäntyjen keskellä. Kävin siihen selälleni maate ja saatoin olla siinä kauan. Mahtavaa kuunnella, kun puut humisevat. Parasta aikaa oli, kun siinä paikassa kukkivat vanamot, ihan äärettömän ihana tuoksu ympärillä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole kasvanut ihan noin korvessa, mutta mummoloissa olen viettänyt aikaa aika kaukana kaupunkien hulinasta jo lapsena. Metsien läheisyys on sikäli tuttua. Nykyäänkin lähimpään metsään on vain kivenheitto, vaikka taloja onkin sitten siinä ihan lähellä. Mutta luulen että nuiden stressitasojen ja rauhoittumisen kannalta on ihan hyvä päästä ihan vaan luontoon, vaikka se ei olisikaan kaukana kaikesta.

   Pimeällä minäkään en oikein uskalla mihinkään metsälenkeille mennä. Tai no, kohtuu pimeällä on melkein pakko tähän aikaan vuodesta, koska valoisaa on niin vähän. Mutta siis kovin illasta ei huvita ainakaan yksin mennä. Vaikka täällä päin ei tosin minun tietojeni mukaan ole mitään edes tapahtunut.

   Tuo sinun oma paikka kuulostaa kyllä ihanalta. Tavallaan käy kateeksi, että sinulla on ollut semmoinen, minä en muista lapsuudesta mitään sellaista, vaikka rakkaita paikkoja on kyllä ollut jonkin verran.

   Poista
 2. Mä niin kaipaisin sitä, että pääsisin jonnekin keskelle ei-mitään ja voisin vaikka katsella järven rantaa ilman, että missään näkyy ihmisiä. Onneksi kaupungissakin on luontoa, ettei tarvitse lähteä kauas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onneksi Suomessa on luontoa pääkaupunkiseudullakin, muista kaupungeista puhumattakaan. Minulle riittää, että saan olla vähän luonnonhelmassa, mutta silloin tällöin olisi kyllä kiva olla jossain keskellä ei-mitään. Ihan omissa maailmoissa. :)

   Poista