lauantai 23. heinäkuuta 2016

Luonnonkosmetiikka-workshop aka arjenunelmaprojekti

Kirjoittanut Mulan

Viime viikon torstaina päättyi minun ihka ensimmäinen pitämäni workshop. Olo on tietyllä tavalla niin tyhjä sen jälkeen, etten edes tiedä, mitä workshopista kirjoittaa. :D


Ensinnäkin voisi olla paikallaan mainita, että workshop mielestäni onnistui oikein hyvin. Ihmiset olivat innoissaan, uteliaita ja kyselivät kysymyksiä. Osanottajia oli melko hyvä määrä ottaen huomioon kohdeyleisön (mielenterveyskuntoutujat, joille sitoutuminen on vaikeaa). Parina pajapäivänä meitä oli reilu 10 henkeä ja meille varattu tila oli täynnä porukkaa.

Kaikki valmista ensimmäistä päivää varten

Sain workshopista hyvää palautetta sekä Leikkiväen kävijöiltä että Leikkiksen kahdelta ohjaajalta, jotka vuorottelivat kurssillani. Mulle oli aika tärkeää palautteen kannalta, että joku, jolla on ryhmän vetämisestä kokemusta, osallistuisi myös workshopilleni. Hauskaa toki oli, ettei kumpaakaan tarvinnut kahdesti pyytää, vaan Lotta ja Ninja saivat ilmeisesti vetää pitkää tikkua kumpi pääsee millekin kerralle. :D Mieltäni lämmitti suuresti ensimmäisen päivän jälkeen, kun pari osallistujaa sanoi, että kurssille tullessa heitä kiinnosti jonkin verran luonnonkosmetiikka, mutta esittelyni jälkeen ("Mitä on luonnonkosmetiikka") he olivat jo valmiita vaihtamaan luonnonkosmetiikkaan tulevaisuudessa (kunnes vanhat tuotteet on käytetty pois).Vaikka workshopin pitäminen jännitti, itse sen pitäminen tuntui mulle melko luontaiselta. Nautin tietoni jakamisesta ja miten keskustelimme asioista esim. mitkä kaikki asiat vaikuttavat ihon kuntoon tai millainen syntteettinen kosmetiikka voisi olla "vähemmän pahaa". Tuntui, että tein jotain sellaista, mitä minun kuuluukin tehdä ja saamani palautteen pohjalta ilmeisesti muutkin olivat sitä mieltä. :) Toinen Leikkiväen ohjaajista näki minun pitävän jo työnväen opistolla luonnonkosmetiikka-kurssia, jonne hän ainakin osallistuisi. Heh, ehkä joku päivä.

Ensimmäinen päivä: Mitä on luonnonkosmetiikka

Käsittelimme mitä luonnonkosmetiikka on verrattuna synteettiseen "Mitä jo tiedät luonnonkosmetiikasta" -visan avulla. Annoin jokaiselle oman kyselyn, jossa oli väittämiä "normaalista" kosmetiikasta ja luonnonkosmetiikasta sekä pari monivalintakysymystä. Tämän jälkeen kävin vastaukset läpi powerpointtiesityksen kautta.


Kerroin myös blogistani ja siitä, miten itse olen päätynyt käyttämään luonnonkosmetiikkaa (sitä olen avannut vähän jo täällä). "Visailun" kautta tuli käsiteltyä luonnnokosmetiikan raaka-aineita, luomuviljelyä ja reilu kauppaa ja sen jälkeen syitä, miksi luonnonkosmetiikkaa kannattaa käyttää (kuten ympäristö, ihmiset, eläimet) ja mikä luonnonkosmetiikassa maksaa.


Piirsin koulussa lähes aina salaa vihkooni, jotta minun olisi ollut helpompi keskittyä (tai tarvtisin muuta tekemistä, jos tunti oli sairaan tylsä). Minun workshopissani piirtämistä ja värittämistä sai tehdä luvan kanssa! Tulostin erilaisia mandaloita ja otin myös normaalia A4-arkkeja värittämistä ja piirtämistä varten.

Toinen päivä: Luonnonkosmetiikan edullinen tarjonta

Toiselle päivälle olin koonnut edullisia luonnonkosmetiikkamerkkejä ja perustietoja, kuten mitä tuotteita sarjaan kuuluu, missä hinnoissa tuotteet keskimäärin liikkuvat ja millainen saatavuus tuotteilla on. Aikaa jäi myös sen verran, että ehdin pitää pikana ekan päivän visan niille, jotka eivät olleet päässeet silloin paikalle.

Sponsoreiden lähettämiä tuotteita


Sain koottua jokaiselle osallistujalle oman pienen kosmetiikkaboksin (iso kiitos Leikkiksen ohjaajalle Anikselle, joka liimasi nämä laatikot kasaan!). Laatikko sisälsi Madaran Koivukasvosaippuan ja Nokkosvoiteen testikoon, Logonan huulirasvan, Laveran All Round Creamin testikoon, Urtekramin Kookos-käsivoiteen (mäkin olisin halunnut sellaisen!) ja suomalaista edustusta saatiin Frantsilan Ruusu-kasvovoiteella. Lisäksi Laveralta tuli pieni pinkka testereitä monipuolisesti eri tuotteista ja Mossalta saimme päivävoiteen, kasvoöljyn ja BB-voiteiden näytteitä.

Eikä siinä vielä kaikki!


Jokainen osallistuja sai myös oman Make-up Blenderin meikkimunan sekä valita itselleen monista Hurraw! -huulirasvoista itselleen mieleisensä. Boho edusti laajalla valikoimallaan, jonka tuotteet jaamme myöhemmin osallistujille.

Sen oikean huulirasvamaun etsimistä

Kolmas päivä: Ihonhoidon perusteelliset perusteet + öljyputsarin teko

Käsittelin kolmannella kerralla ihonhoidon perusteita kertomalla, mitä ovat mm. kasvovesi, seerumi ja ihoöljy ja miten ja miksi niitä käytetään. Kakkospäivänä esimerkiksi ihoöljy herätti monelle kysymyksiä ja perusteellisemmat ja tarkemmat tiedot kaivoin vielä Katja Kokon Aidosti Kaunis -kirjasta, jotta osasin vastata varmasti kysymyksiin. Myös yö- ja päivävoiteiden ero mietitytti, johon myös etsin samasta lähteestä mustaa valkoisella kirjoitettua dataa oman mututuntuman sijasta.

Tällaiset kysymykset olivat minulle itsellenikin tosi opettavaisia. Kyllä minä mielestäni periaatteessa tiedän, miksi ja miten esim. ihoöljy toimii ja mikä ero on päivä- ja yövoiteella, mutta heti kun sen selittää, sen täytyy tietyllä tasolla kertoa tarkemmin kuin mitä itselleen, sillä nämä asiat ovat olleet omaan makuuni jo riittävän selviä, etten ole ulkoa opetellut näitä tarkempia tietoja. Kiitos osallistujien, nyt osaan kertoa jo vähän tarkemmin näistä asioista. :) 

Konjac-sieni pehmentyy vedessä ja vieressä on tehty sitä ennen öljyputsari Ekovistan ja Haut-Segalan öljyistä ja Taosiksen eteerisestä appelsiiniöljystä.

Teimme myös yhteisen öljyputsarin, jota halukkaat (sellaiset, joille ei ollut menoa minnekään kurssin jälkeen ja siksei ongelmaa pestä meikkiä pois) kokeilivat sitä joko Hyvän Olon Maailman Musliiniliinan tai sitten Konjac-sienen kanssa. Samalla opetin myös edellä mainittujen puhdistusvälineiden käyttöä.

Minulla oli alunperin ideana, että olisimme tehneet itsellemme kasvohoidoin Dr. Hausckan lahjoittamilla matkapakkauksilla. Kävi kuitenkin niin, että aika valitettavasti loppui pahasti kesken ja aikaa jäi juuri putsarin tekemiseen ja sen käyttöön. :/

Dr. Hauschka lähetti jokaiselle osallistujalle oman matkapakkauksen.

Leikkiväen ohjaajat olivat hankkineet paljon pieniä pulloja ja purkkeja, jotta jokainen pääsi kokeilemaan itseään kiinnostavia tuotteita. Muunmuassa Urtekram oli lahjoittanut meille monipuolisen paketin erilaisia tuotteita hammastahnasta shampooseen. :)


Sheavoita, deoderantteja, aloeveraa, ihonhoitotuotteita, shampoota ja hoitoainetta... Urtekramilla oli mistä valita. :)


Monipuoliset tuotenäytteet auttavat pajalaisia vastaisuudessa ostamaan itselle sopivimmat tuotteet. Vaikka esimerkiksi Urtekram ei ole kalllis merkki, vääränlaisen tuotteen ostaminen tulee kuntoutustuella/toimeentulotuella sinnittelevälle kalliiksi. Tämä olikin yksi workshopini päämääriä, että nuoret saisivat kokeilla mahdollisiman monia tuotteita välttääkseen hutiostokset. Itse asiassa yhdelle osallistujalle oli tullut yhdestä kosmetiikkaboksin tuotteista allerginen reaktio. Nyt hän ainakin tietää, ettei kyseinen tuote sovi hänelle.

Neljäs päivä: Retki Ruohonjuureen

Kun aloin suunnitella workshoppia, sain yhdeltä Leikkisläiseltä toiveen, että kävisimme yhdessä ostamassa luonnonkosmetiikkaa. Ryhmä toisi turvaa ja varmuutta asioida kaupoissa, jonne ei yksin uskaltaisi mennä jo mm. oman epävarmuutensa takia ostaa kosmetiikkaa. Lisäksi monilla on sosiaalisen tilanteiden pelkoa, jolloin yhdessä uuteen paikkaan tutustuminen helpottaa pelottavaa tilannetta ja mahdollistaa sinne uudestaan menemisen yksin.

Niinpä otin yhteyttä Kampin Ruohonjuureen ja kerroin, että meitä olisi tulossa sinne n. 10 hengen ryhmä. Kysyin, olisiko meidän mahdollista saada joku myyjä hieman esittelemään meille edullisempia luonnonkosmetiikkatuotteitta ja saisimmeko ostoksistamme ryhmäalennusta.

Ruohiksesta tuli jo heti seuraavana aamuna vastaus ja he toivottivat meidät tervetulleeksi. Meille oli varattu myyjä esittelyyn ja kysymyksille ja jokainen sai ostoksistaan 10 prosentin alennuksen. :)


Saimme meille esittelijäksi Tuulian, joka kertoi ytimekkäästi, mutta kattavasti Ruohonjuuren valikoimasta ja miten esimerksi tuotteet valitaan Ruohonjuureen. Apua sai mm. oikeanlaisen hoitoaineen hankkimiseen ja muitakin kysymyksiä sai esittää vapaasti. :)

Saimme myös Ruohonjuurelta pienen yllärin ja Tuulia haki meille kaikille omat pikku pussukat. Pussi sisälsi Mango Chai -juoman, proteiinipatukan, Nafhan kasvovoiden näytteen sekä 10 %:n alekupongin Ruohonjuureen. Jos ensimmäisellä reissulla vaikka unohti jotain, pystyi saman suuruisen alennuksen käyttämään uudestaan. :)

Kaikki osallistujat tuntuivat olevan retkestä mielissään ja lähtivät Ruohonjuuresta hymysuin. Jäin itse tapani mukaan kiertelemään joksikin toviksi putiikkia ympäri, mutta mukaani päätyi kosmetiikan sijasta ruokatarvikkeita. Niistä ehkä myöhemmin blogissa? ;)Jos jotain olisin toivonut workshopilta enemmän, se olisi ollut aika. Se meni hurjan nopeasti ja jotain asioita jäi vielä kokonaan tekemättä ja sanomatta. Mielestäni kuitenkin sain aika hyvin ja itselleni tärkeät asiat kiteytettyä kurssille. Huomasin omaksi häpeäkseni myös, että suomalaisia merkkejä oli workshopissa vain yksi! 

Jos siis hyvin käy, että workshop pidetään toisen kerran, olisi ensimmäinen homma hankkia lisää suomalaisia merkkejä sponsoreiksi. Tähän varmasti sopisivat esim. Flow Kosmetiikka ja itselleni uusi tuttavuus Mellis. :)


Isot kiitokset yhteistyökumppaneille, jotka mahdollistivat workshopin onnistumisen:

Urtekram (Midsona Finland)
Boho (4Dream Ky)
Dr. Hauschka (Itu Biodyn Oy)
Hurraw! (Luonnonkosmetiikan tukku)


Voit seurata meitä myös Instagramissa ja Facebookissa.

20 kommenttia:

 1. Wau! Onnittelut huikeasta projektistasi!

  VastaaPoista
 2. Koko paketti vaikuttaa tosi hyvin suunnitellulta ja toteutetulta, peukku! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Eeva, parhaani ainakin aikataulun ja sairasteluni ohessa tein. ^^'

   Poista
 3. Vau, mikä projekti! 💖
  Uskoidin, että osallistujat ovat olleet todella tyytyväisiä osallistuttuaan ohjelmiisi. Sosiaalinen puoli yhdistettynä mielenkiintoiseen aiheeseen ja iloisen hyödylliseen kokeiluun on varmasti ollut monelle iloa tuottava kokemus. Ja tuo taloudellinen puoli, sitä ei voi korostaa; lääkkeet maksavat, asuminen maksaa ja säästetään sitten juuri kosmetiikasta.

  VastaaPoista
 4. Vau, mikä projekti! 💖
  Uskoidin, että osallistujat ovat olleet todella tyytyväisiä osallistuttuaan ohjelmiisi. Sosiaalinen puoli yhdistettynä mielenkiintoiseen aiheeseen ja iloisen hyödylliseen kokeiluun on varmasti ollut monelle iloa tuottava kokemus. Ja tuo taloudellinen puoli, sitä ei voi korostaa; lääkkeet maksavat, asuminen maksaa ja säästetään sitten juuri kosmetiikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Halusin itsekin pitää workshopin, jolla on mielestäni jotain merkitystä. Kohderyhmä on minulle tärkeä, sillä myös vähävaraisilla pitäisi olla mahdollisuus käyttää mahdollisimman puhdasta kosmetiikkaa ja pitää itsestään huolta. <3

   Poista
 5. Uskon, että osallistujat pitivät kovasti projektista, ja niin olisin varmasti itsekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä se tuntui vaikuttavat palautelomakkeen(kin) perusteella. :) Heh, ehkä tulevaisuudessa törmätään siellä Työväen opiston kurssilla, kun vedän siellä workshoppia. ;)

   Poista
 6. Oi, ihana workshop. Varmasti mieluisa ja hyvä kurssi. Ihania tuotteita ja tuotemerkkejä näkyy olleen mukana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viltsu Mari. ^^ Saatiin kyllä mahtavia brändejä mukaan tuohon työpajaan. <3

   Poista
 7. Wau! Ihana sinä, voin kyllä kuvitella että tuon järjestämisessä on ollut iso homma! Kurssi kuulostaa ihanalta ja jotenkin tiedätkös, helposti lähestyttävältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. <3 Ja täytyy myöntää, että kyllähän tuohon työtunteja meni. Munhan Luonnonkaunis-messut meni melkein kokonaan siihen, että solmin suhteita jo siellä suurimpaan osaan maahantuojien kanssa tätä workshoppia varten.

   Mulle oli tärkeää, että se oli mahdollisimman helposti lähestyttävä kurssi. Kiva, jos se näkyy myös "ulkopuolelle". :)

   Poista
 8. Mulla oli vasta nyt aikaa lukea tämä mutta siis ihana, IHANA, MAHTAVA workshop! Ja jotenkin niin hyvän mielen juttu, tulin valtavan hyvälle mielelle tätä lukiessa :) Niin huippua että halusit tällaisen järjestää, voin vain kuvitella miten antoisaa se on ollut osallistujille - ja varmasti sinulle itsellesikin :) Vähänkö haluaisin itsekin päästä joskus mukaan tällaiseen ^_^ Ja tiedän tosi hyvin mitä tarkoitat tuolla että vaikka periaatteessa tietää jonkun jutun ja miten se menee/toimii, niin muille selittäessä se kristallisoituu itsellekin vielä ihan eri tavalla ja tarkemmin. :)

  Ihanaa loppukesää sinulle ja koko Yhdessä Kasvokkain -tiimille :) Mä jään tänne hymyilemään kun jäi niin hyvä fiilis tästä ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun luit ja kiitos tosi paljon kommentistasi! ^__^ Tää on toden totta ollut mulle itsellekin antoisa ja ilahduttava projekti, josta innostuin tekemään haasteenkin: http://yhdessakasvokkain.blogspot.fi/2016/05/arjenunelmaprojekti-osallistu-sinakin.html
   Jos haaste nappaa, tähän saa vapaasti tarttua. ;)

   Heh, pitäisikö minun pitää joskus bloggaajille oma luonnonkosmetiikka-workshop, kun muutamaa tämä tuntui kiinnostavan? :D

   Ja oikein ihanaa loppukesää myös sinulle! Sinun blogisi on hymyilyttänyt meitä jo pidemään tovin -kuten myös tämä sinun kommentti minua. ^____^

   Poista
  2. Mun pitää kyllä laittaa tuo sun haaste korvan taa (olen sen jo kerran aiemminkin lukenut ja silloin oli samat fiilikset), tosin oman ehkä suurimman arjen unelmani (itsekkään sellaisen) olen jo toteuttanut vuonna 2012 kun irtisanouduin töistä ja lähdin itsekseni 3 kuukaudeksi reppureissaamaan :) Mutta on mulla epäitsekkäämpiäkin haaveprojekteja, ne sopii vähän paremmin tähän sun haasteeseen ^_^

   ...ja jos järjestät bloggaajille oman luonnonkosmetyöpajan niin olen viivana siellä :D

   Poista
 9. Varmasti iso ponnistus, mutta kuvistasi välittyy ilo, joka on varmasti se kaikkein paras palkinto. Hienoa, että monta sponsoria lähti mukaan. Olet taitava <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että tuo paja oli kyllä kovan työn takana. Ja oli tosiaan palkitsevaa, kun workshop tuntui olevan mieleinen (myös) osallistujille. :) Asiaa helpotti toki paljon, että mukana oli monipuolisesti sponsoreita, itsekin ilahduin heidän osallistumisestaan. Kiitos kauniista kommentistasi. <3

   Poista