lauantai 22. elokuuta 2015

Hyvä ja paha kosmetiikka

Vaikka tämä blogi tulee painottumaan luonnonkosmetiikkaan, haluaisin silti kirjoittaa postauksen, joka selventää muutamaa asiaa. Tämä teksti ei ole ainoastaan teille - se on myös minulle. 

Ehdottomuus. Mustavalkoisuus. Sinisilmäisyys. Voi kuinka usein nuo hallitsevat minua.

Yritän muistuttaa aika ajoin itselleni, että luonnonkosmetiikka ei ole ainoa totuus. Tai että se ei ole automaattisesti parempaa verrattuna synteettiseen kosmetiikkaan. Molemmissa on on omat helmensä ja sutensa. Lisäksi luonnonkosmetiikka - kuten muukin kosmetiikka - on bisnestä. Niin se vain on.


Haluaisin toki uskoa ja luottaa siihen, että yhtiöt, jotka tuottavat luonnonkosmetiikkasarjoja, tekevät sen täydestä sydämestään samalla puita halaillen, luontoa suojellen ja kirmaten luomupupujen kanssa niityllä auringon paisteessa. Mutta, on varmasti myös yhtiöitä, jotka tietävät luonnonkosmetiikan olevan in ja että se on hyvä tapa saada asiakaskuntaa, jos pakkauksen kylkeen laitetaan joku kiva ekosertifikaatti-logo. Ilmeisesti Ecocert-sertifikaatin saamiseen tuotteen tulee sisältää vähintään 95 prosenttia luonnollisia raaka-aineita (näin netistä luin). Tämä tarkoittaa sitä, että loput viisi prosenttia voivat olla mitä tahansa synteettisiä ainesosia. Eikä tuotteen tarvitse sisältää yhtään luomuviljeltyjä raaka-aineita (joillekin tämä on tärkeä huomio, ainakin mulle itselle).*
Olen siinä ymmärryksessä, että on olemassa yhtiöitä, jotka saavat tuon sertifikaatin rimaa hipoen - jotta voivat sitten kutsua tuotteitaan luonnonkosmetiikaksi - mutta sitten on taas Yhtiöitä, jotka tekevät enemmän kuin mitä tarvitsee täyttääkseen kriteerit (esim. on merkkejä, joiden valmistusaineista noin 95 % on luomua ja osin myös reilua kauppaa.). Omalla kohdallani olisi syytä muistaa, että sertifikaatin saaminen myös maksaa. Kaikilla pikkufirmoilla ei ole varaa maksaa sellaisia summia, vaikka heidän kosmetiikkansa täyttäisi kriteerit. Pelkkä sertifikaatti itsessään ei ole aina tae puhtaille raaka-aineille tai hyvälle tuotteelle. Mielestäni kuitenkin siitä voi saada hyvää osviittaa.

Kosmetiikan maailma on siis hyvin monisyinen ja mutkikas. Mutta ajattelen kuitenkin, että valitsemalla luonnonkosmetiikan, olen lähempänä oikeaa suuntaa. Pidän kuitenkin tärkeänä arvona, että oma kulutukseni on luonnolle ystävällisempää ja vähemmän saastuttavampaa kuin ostaessani “normaalia” kosmetiikkaa. Luin eräästä blogista, jossa blogin kirjoittajalta oli kysytty, luuleeko bloggari olevansa parempi ihminen, koska hän käyttää luonnonkosmetiikkaa. Hän oli vastannut, että totta kai. Itse en taas näe merkitystä sillä, olenko parempi vai huonompi ihminen, vaan pyrin tekemään asioita, jotka tuntuvat minusta hyviltä. Luonnonkosmetiikan käyttäminen on yksi niistä.

Oletko sinä luonnonkosmetiikan käyttäjä henkeen ja vereen vai käytätkö luonnonkosmetiikkaa lainkaan? Miksi tai miksi et? Onko yhtään sekakäyttäjiä? :)

 
P.s. Tämä aihe on niin LAAJA ja sitä olisi voinut pohtia vaikka miten monesta vinkkelistä, mutta päätin jättää tämän tähän, että joku jaksaisi lukea tämän tekstin loppuun. En ole sanonut vielä kaikkea sanottavaani, mutta loput tullee tulevien blogipostauksien ohessa. :)


*Luonnon raaka-aine = luonnosta peräisin oleva, kuten vaikka metsästä poimittu mustikka
Luomuviljelty = viljelty luonnonmukaisin keinoin esim. ilman torjunta-aineita

Postauksen kuvat osoitteesta: https://pixabay.com/fi/2 kommenttia:

  1. Mun mielenkiinto luomukosmetiikkaan on heränny tässä kesän ja syksyn aikana. Asiaan en oo vielä perehtyny sen kummemmin, kuin mitä blogeista sattunu lukemaan. Mielenkiinnolla seurailen tätä teidän blogia siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kuulla, että luonnonkosmetiikka on alkanut kiinnostamaan. Musta on hyvä juttu, että ihmiset tulevat tietoisemmiksi valinnoistaan ympäristöä ja itseään ajatellen. Tervetuloa seurailemaan, toivottavasti saat blogista paljon irti! ^^

      Poista