torstai 19. marraskuuta 2015

Suolistolle kavereita

Kirjoittanut Mulan.

Viime kuussa kosmetologikäyntini ei ollut kovin mukava. Hoito siis oli yhtä hyvä kuin aina ennenkin, mutta ihon kunto oli huono (alhaalla kuva, älä katso, jos finnit ällöttää). Olin pitkästä aikaa taas epätoivoinen ihoni kanssa. Olin jo kirjoittaa aiheesta postauksen, mutta se sitten jäi. Ehkä jotenkin se tuntui liian vaikealta sillä hetkellä.

Kosmetologini epäili, että pahat tulehdukseni johtuvat todennäköisesti suolisto-ongelmista. Siinähän pääsi melkein itku. Tieto itsessään ei ole mitään uutta auringon alla (mitä, aknella ja ruokavaliolla on yhteys??), mutta parit syömiskokeiluni ovat olleet täysin hedelmättömiä ja ajatus kokeilla jotain, mitä on jo kokeillut, tuntui turhalta.

Kun olen nyt asiaa enemmän päässäni pyöritellyt, tuntuisi järkevämmiltä hakea apua ravintovalmentajalta. Vielä en ole saanut mitään tosin aikaiseksi. Ajattelin ehkä pyytää neuvontaa joululahjaksi (se meinaan maksaa). Tavallaan se tuntuu hyvältä idealta ja tavallaan pahalta. Riippuu niin paljon siitä, millaista neuvontaa saan. Jos ravintovalmentaja/ravitsemusterapeutti on hirveän ehdoton mm. gluteenin suhteen voi elämästä tulla taas vaikeaa. Ihan kuin ruoka ei muutenkin olisi jo minulle ongelma.

No, joka tapauksessa. Kävin kosmetologin käynnin jälkeen heti kaupoilla ja ostin ensihätään apua massulle.


Bioteekin Probiootit on mulle ennustaan jo tuttuja. Olen syönyt niitä silloin tällöin. Nyt markkinoille oli tullut uudempi versio, jossa noita maitohappobakteerikavereita on enemmän kuin siinä normaalissa. Molkosan taas kuulemma myyjän mukaan luo maitohappobakteereille hyvää "perustaa" vatsassa, jossa niiden on helpompi päästä vaikuttamaan. Aika hyvänkuuloinen kaksikko siis. Molkosankin on tuotteena vanha tuttu, mutta Fruit -maku ei ole aikaisemmin päässyt kokeiluun.


Vihreä tee ei tähän suoliston apuohjelmaani varsinaisesti kuulunut, mutta ostin sen samalla reissulla ja se pääsi silloin kuvaan. ;D Aloe Vera -juomaa sen sijaan litkin nyt päivittäin. Tuotetta tarvitsee käyttää noin 1-3 rkl vuorokaudessa. Yhdelle ihmiselle tämä on tosi riittoisaa, jolloin tuotteen normaalihinta, joka oli lähempänä kolmeakymppiä, ei niin paljon haittaa. Tämä oli sopivasti tarjouksessa, joten mun mukaan se lähti parillakympillä. Täysin uusi, mutta ihan miellyttävä tuttavuus. Vihreää teetä ostin sen muiden terveysvaikutusten takia (ja koska tykkään teestä, of course), jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. :)

Ostin nämä yllämainitut tuotteet siksi, koska tiesin, etten voi muuttaa ruokavaliotani "täydelliseksi" (mitä ihmettä se ikinä sitten tarkoittaakaan) yhdessä hetkessä. Joten päätin ostaa jotain, joka tekisi vatsani ja suolistoni elämästä edes vähän helpompaa. Kuitenkin muistutus maankamaralle tulee aina vastaan:


"Ravintolisä ei korvaa monipuolista, tasapainoista ruokavaliota eikä terveellisiä elämäntapoja". 

Voi kökkö.

Nyt joku kertokaa minulle, mitä se monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio oikein on. Olen ostanut kaupasta hapankaalia (sekin on tuttu juttu, kyllä tähän suolistoon on ennenkin kiinnitetty huomiota...) ja ituja. Muuten en ole jaksanut erityisemmin natseilla syömisestäni. Tietty jaksamisen mukaan olen koettanut tehdä terveellisiä valintoja esim. kasvisten lisäämisellä. Mutta ei se helppoa ole.

Iho viime kuussa kosmetologikäynnin jälkeen.

Nyt probiootit ja Molkosan ovat loppu. Fruit ei makuna iskenyt muhun ei yhtään. Ostin sitä siksi, että ajattelin sen olevan paremman makuista kuin normaali Molkosan, joka ei myöskään hemmottele makunystyröitäni. Tulin siihen tulokseen, että normi Molkosan on itse asiassa aika jees. :'D Että jotain hyvää ton toisen kokeiluista, täytyy myöntää! Ostin nyt Fuitin loputtua siis sitä peruskamaa. Sitä saa isommassa pullossa, joten sitä ei tarvitsee hetkeen ostaa lisää.

Mutta seuraava maitohappobakteerikokeiluni siirtyi jo toiselle tasolle. Itse voisin jo kutsua näitä aika HC-tason tapauksiksi:


Olen syönyt tämän Tri Ohhiran maitohappobakteereja ainakin pari kertaa, mutta nyt vastaavanlaisia saa koto-Suomesta (toiset tilasin Amerikasta). Puhdistamon kotisivuilla oleva kuvaus näistä Tri Ohhiran OM-X maitohappobakteereista vakuutti minut (olen lisännyt lihavoinnit tekstiin):

"Mitä eroa OM-X:llä on konkreettisesti muihin maitohappobakteerivalmisteisiin?

1. 12 tarkoin valittua kantaa ja vähintään kolmen vuoden fermentoituminen. Useimmat muut maitohappobakteerit fermentoituvat ainoastaan viikkoja. Jotkut kuukausia ja hyvin harva edes vuotta. Tästä voi jo päätellä, että kolmessa vuodessa ainoastaan vahvimmat bakteerit ovat jäljellä, kyse on varsinaisista hyvien bakteerien eliittijoukoista.

2. Fermentoitumisen sivutuotteena syntyvät prebioottiset yhdisteet, jotka toimivat luonnostaan maitohappobakteerien ravintona. Kapseli on siis täysin lisä- ja täyteaineeton. Useimpiin maitohappobakteerivalmisteisiin lisätään jotain prebioottia, usein eristettyä inuliinia ravinteeksi hyville bakteereille.

3. Äärimmäisen vahvat ja tarkoin valikoidut kannat. Sisältää muunmuassa TH10:n, joka on yli kuusi kertaa vahvempi kuin mikään muu tunnettu luonnossa esiintyvä maitohappobakteeri. Sen on todettu kykenevän tuhoamaan jopa MRSA:na tunnetut sairaalabakteerit.

4. Nämä hyvät bakteerit ovat oikesti elossa kapselin sisällä! Lähes kaikki muut samaan kategoriaan kuuluvat tuotteet on ovat pakastekuivattu, OM-X:ää ei koskaan.

5. Turvallinen ja taatusti toimiva - yli 25 vuoden tutkimustyö ja uniikki täysin luontainen koostumus luovat täydellisen ympäristön hyvien bakteerien suojaksi kapselissa. Ne eivät pelkästään elä siellä, vaan suorastaan kukoistavat.

6. Patentoitu kapselointimenetelmä takaa säilyvyyden ja kestää vatsahapot - maitohappobakteerit pääsevät siis perille ja vapautuvat juuri oikeaan aikaan kapselista.

7. Täysin luonnollinen ja allergiaystävällinen. Gluteeniton ja laktoositon. GMO-vapaa.

8. Ei tarvetta kylmäsäilytykselle. Pitkään kestäneen fermentoinnin ansiosta tuote säilöö itse itsensä."


Olen juuri aloittanut noiden käyttämisen. Jännää. Toivottavasti saan rahoilleni vastinetta.

Mikä saa sinun vatsasi voimaan hyvin? Vinkkejä otetaan vastaan!

14 kommenttia:

  1. Onhan sulla omega-rasvahapot käytössä? :) Niistä vatsa ja iho tykkää, ja onhan ne välttämättömiä kropalle muutenkin. En tiedä vaikuttaako maitotuotteet mitenkään.. Jotkut on saaneet avun niiden lopettamisella. Mä teen joka päivä smoothien, jossa on eri marjoja, banaania, jugurttia, maitoa, psyllium-kuitujauhetta ja viherjauhetta. Psylliumin ostin ihan sen takia, että vatsa oikeasti voisi hyvin. Viherjauhe (MyProtein) sisältää kaikkea mahdollista superfoodeista tomaattiin :D

    Tietty pahaa aknea mulla ei ole, mutta iho joskus kukkii (tälläkin hetkellä) aivan järkyttävän paljon. Paljon siitä on huonon rasvaisen ruokavalion syytä, sekä vitamiinien puute. Plus se, etten jaksa hoitaa ihoa tuotteilla. Näitä tulee ja menee.. Muista juoda paljon vetta, jätä huonot rasvat pois, ota omegaa ja paljon muitakin vitamiineja. Mulla muuten puhdisti ihon Bactosan ! Se ei monilla auta, mutta mulla auttoi toooodella paljon. Kannattaa testata, jos et oo jo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpaa Bactosania muuten käytit: voidetta vai kapseleita? Itse ostin nyt kapselit käyttöön, koska erilaisia voiteita minulla riittää jo omasta takaa. :D

      Poista
  2. Juu, eiväthän nämä ole minun ainoat lisäravinteet käytössä. :) Ylläolevat ovat juuri nimenomaan suolisto-ongelmia silmällä pitäen otettu käyttöön. Syön säännöllisesti omega3:a, D-vitamiinia ja sinkkiä. Olen myös syönyt betakaroteenia, vihreä tee -kapseleita ja aloitin juuri MSM-jauheen käytön, jossa on myös C-vitamiini. Näitä riittää.

    On oltu maidottomalla, gluteenittomalla ja vähähiilihydraattisella dieetillä, mutta ne ovat vain aiheuttaneet stressiä. :( Viime keväänä tein joka aamu itselleni aamupalaksi vihersmoothien. Nyt siihen ei ole viitseliäsyyttä eikä energiaa. Tietysti nyt tämä ravintovalmennus voisi olla seuraava askel ruokavalion parantemisessa.

    Olen ollut ihonhoitorutiineissa supertunnollinen (paitsi nyt tuon viimeisen kosmetologikäynnin jälkeen olen vähän "lipsunut", mutta silti pesen kasvot aamuin ja illoin ja käytän kasvovettä ja levitän voiteet ja käytän kuorintaa ja naamioita. :)). Juomapulloa kannan mukanani kaikkialle ja pidän huolta, että vettäkin tulee lipitettyä riittävästi. Se on välillä vaikeaa, minulla on todella harvoin jano.

    En ole muuten ennen kuullut tosta Bactosanista. Hintakaan ei ollut hirvittävä, laitan tämän tuotteen korvan taakse, jospa ensi Life-käynnillä se tarttuisi mukaan. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
  3. Jos haluat, niin laita minulle sähköpostia. Tiedän, miltä vatsavaivojen kanssa kamppailu tuntuu, ja jos voin jotenkin auttaa niin teen sen mielelläni. Luitko jo tämän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Elina. Voisin toki laittaa, mutta kuten yllä jo kirjoitin, energiat eivät tunnu riittävän tarkkaan ruokavalion muutokseen. Neuvoja toki voi tästä huolimatta ottaa vastaan. :)

      Olin lukenut tuon jutun aikaisemmin ja voin sanoa, että oman vatsani kanssa oleminen on todella pientä. Ja tosiaan, kosmetologi sitä suolisto-ongelmaa epäili, en minä. :D Joo, välillä sattuu vatsaan jne, mutta kun siihen on arjessa niin tottunut (ja se ei todellakaan ole mitään hirveää ja elämää rajoittavaa), niin ei ole oikein tullut tehtyä mitään erikoista asialle. Ravintovalmennuksesta olen kiinnostunut melkein enemmän aknen kuin vatsavaivojen takia. :'D

      Poista
  4. Oletko tutustunut Jarkon oppaaseen www.nujerraaknefi?
    Pirjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Jarkon vanhemman oppaan, mutten tuota uutta. Muutama vuosi sitten yritin hänen neuvoillaan parantaa aknea, mikä johti lopulta ortoreksian rajoille. Uskalsin enää syödä luomutomaatteja ja -cashewpähkinöitä ja pelkäsin vesijohtoveden myrkyttävän mut. Huh, se oli kyllä kamalaa aikaa, vaikka neuvot itsessään varmaan olivat ihan hyviä. Mutta on tuttu juttu joo.

      Poista
  5. Blogissani olisi teille pieni haaste :)

    http://takeabreathblog.blogspot.fi/2015/11/blogintarina.html

    VastaaPoista
  6. Voi kyllä on ihosi ollut pahassa kunnossa. Minä olen saanut apua ihooni (tosin mulla ei ole koskaan ollut mitään tuollaista ongelmaa) kasviksista ja niissä nimenomaan vihreistä kasviksista. Itse juon enimmääkseen mun kasvikseni eli teen smoothieita ja vihrerjuomia. Vihreät kasvikset on parasta mitä iholle voi antaa. Toivottavasti saat ihosi kuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kuva näyttää sen, mitä tilanne on ollut nyt pahimmillaan. Monet hehkuttaa sitä, miten ihanan näköinen iho on kosmetologin jälkeen, kun taas mulla viime vuonna meni viikko, että se näytti yhtään inhimmilliseltä mekaanisen puhdistuksen jälkeen. :D

      Olen monesti juonut vihersmoothieita. Viimeksi keväällä join joka aamu sellaisen muutaman kuukauden ajan. Motivaatio tahtoo vain aina loppua, kun mitään ihmeellistä ei tapahdu. Luin jostakin, että hormonaaliseen akneen ei voi vaikuttaa ruokavaliolla. Epäilisin itselläni hormonaalista (mutta en ole siitä varma), mutta en tiedä, pitääkö edes väite paikkaansa. Tähän mennessä ruokavaliosta ei ollut mitään apua, koska stressi aiheuttaa lisää finnejä. Mutta kiitos, toivottavasti tämä joskus tässä. Nythän iho on vähän rauhoittuneempi kuin tuossa kuvassa. Onneksi.

      Poista
  7. Voi kyllä on ihosi ollut pahassa kunnossa. Minä olen saanut apua ihooni (tosin mulla ei ole koskaan ollut mitään tuollaista ongelmaa) kasviksista ja niissä nimenomaan vihreistä kasviksista. Itse juon enimmääkseen mun kasvikseni eli teen smoothieita ja vihrerjuomia. Vihreät kasvikset on parasta mitä iholle voi antaa. Toivottavasti saat ihosi kuntoon.

    VastaaPoista
  8. Tsemppiä ihonhoitoon! En tiedä missä asut, mutta mä oon päässyt ihan julkisen terveydenhuollon kautta Vantaalla ja Helsingissä ravintoneuvontaa. Toinen oli oikein pätevä ja neuvoi ja otti huomioon mun rajoitteet ja toiveet, toinen vaan toisteli mun vaivoja kuunnellessä, että "Onpa jännä juttu!"..

    Itse lisään kasviksia ja hedelmiä siten, että kaupassa meen ensin heviosastolle ja ostan sielä vähintään 1 sellaisen tuotteen, jota en oo ennen maistanut tai pitkään aikaan syönyt. Siitä tulee tavallaan kivaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt onneksi tilanne ei ole niin paha kuin ylläolevassa kuvassa. Millä perusteella pääsit ravintoneuvontaan? Suolisto-ongelmien tai jonkun muun syyn nojalla, (tätä ei ole tietty pakko kertoa, vähän henkilökohtainen kysymys)? Kysyn, kun mietin, millaiset mahikset itellä ois saada neuvontaa. Olisi kyllä kiva kokeilla sitä, vaikka olenkin vähän skeptinen, miten pätevä kunnan työntekijä voi olla verrattuna johonkin "ravinnon edelläkävijöihin" (esim. Annika Havaste, jota mulle on suositellut kaksi tyyppiä http://www.vitafiilis.fi/).

      Hauska idea tuo hevien osto. En tiedä, miten itselle toimisi. Mulla on ollut viime aikoina niin paljon ruokahaluttomuutta tai sellaista oloa, että moni ruoka vaan etoo. Uusien kokeilu ei välttämättä auta asiaa (tai sitten voi, never know). :D

      Poista