tiistai 11. elokuuta 2015

Esittäytyminen: Mulan

Hei vaan, olen Mulan ja Kasvokkain-perheen pikkusisko ja blogi-idean äiti!



Kirjoitan nyt teille minusta ja ihoni tarinasta. 


En enää muista aikaa, jolloin minulla olisi ollut puhdas ja kaunis iho. Tiedättekö: ei finnejä, mustapäitä, punotusta, arpia jne.? Akneni alkoi murrosiässä. Lohdutin silloin itseäni, että se onneksi lähtee ajan kanssa, tämähän on murrosikäisten juttu. Ikäväkseni olin väärässä ja nyt 24-vuotiaana olen edelleen näppylöiden ja muiden epäpuhtauksien uhri. Iho on toki ollut välillä paremmassa ja välillä taas huonommassa kunnossa, mutta aina on ollut finnejä. Aina.

Olisinpa saanut pennin jokaisesta kerrasta, kun onnistuin nyppimään/vahingossa raapaisemaan finnini auki julkisella paikalla. Mun näppylät vuotavat paljon verta ja oli aina noloa nousta koulussa pois pulpetin luota ja hakea paperia veren vuotoon ja yrittää painella sitä huomaamattomasti kasvoihin. Yläasteella yksi suurin syy meikkaukseni aloittamiseen oli epäpuhdas ihoni. Sen alle pystyin kätkemään edes pahimmat "sotkut".

Meikki ilmeisesti toimi, sillä en muista, että kukaan olisi koskaan sanonut mitään ihostani yläaste- tai lukioaikanani. Lopetin lukion lopulla meikkaamisen kokeeksi, jos se vaikuttaisi jotenkin myönteisesti ihoni kuntoon. Kävin myös muutaman kerran kasvohoidossa ja ostin kalliita ihonhoitotuotteita. Käytin niitä lähemmäs vuoden, ne eivät auttaneet. Noin vuosi sen jälkeen elämäntilanteeni muuttui äärimmäisen stressaavaksi ja ihoni vointi paheni ennestään.

En voinut hyvin, eikä voinut ihonikaan. Mutta vielä masentavampaa oli se, kun tuntemattomat(!) ihmiset tulivat kyselemään ihoni hoidosta/lääkityksestä ja antoivat neuvoja - siis ilman että kysyin.

En kuitenkaan koskaan mennyt lääkärille. Ehkä aina toivoin, ettei minun tarvitsisi. Eihän akneni ollut todellakaan pahimmasta päästä. Harmillinen kyllä, mutta sellainen, että pitäisi mennä lääkärille? Ei kai?

Päätin sitten kokeilla kaikkea muuta: ruokavalion muutosta, kookosöljyä, emäksistä kylpysuolaa, superfoodeja, itsetehtyjä naamioita, joogaa... Kokeiluissa oli yksi pikku ongelma: ne stressasivat ihan äärettömästi! Etenkin, kun kokeilin syödä pääasiallisesti luomuruokaa, joka olisi kasviruokaa, vähähiilihydraattista, maidotonta ja sokeritonta (valkoinen). Kävin jopa kumppanini kanssa metsässä metsästämässä minulle pakurikääpää, kun se kuulemma oli niin terveellistä (eli siis hyväksi myös iholle)! Näiden vuosien saatossa olen tutustunut enemmän ihooni, ja jos olen siitä jotain oppinut, niin tämän yhden ainoan asian: se ei siedä stressiä.

Siispä luovutin ja ajattelin, että kohtaloni olisi kulkea pussi päässä loppuelämäni ajan. Sain kuitenkin äidiltä ja siskoltani lahjaksi ihonkonsultaatio-lahjakortin Jolieen. Kävin siellä, jossa minulle suositeltiin tuotteita. Ostinkin niitä. Ja käytin. Ehkä jotain muutosta oli näkyvissä, muttei niin dramaattista, että olisin itse juuri mitään huomannut. Homma jäi taas. Ihan turhaa, niin varmaan ajattelin. Käyttöön kuitenkin jäi putsari, kasvovesi ja kosteusvoide. Ja joskus tein kuorinnan ja laitoin naamion naamaan. Mutten niin säännöllisesti.

Jokin minuun sitten iski viime syksynä. Ehkä vaihteeksi kyllästyin taas tähän p**kaan. Menin ja varasin itselleni kasvohoitoajan Jolie Spahan ja siellä olen käynyt nyt 1-2 kuukauden välein ja ostanut kosmetologin suosittelemia tuotteita. Rahaa on palanut ihan tolkuttomasti, mutta en välitä. Muutokset ovat tulleet hitaasti, mutta jotain pysyvää on näyttänyt tulevan: ihoni väri ei ole aikoihin ollut näin tasainen. Ja vaikka finnejä on, ovat ne vähentyneet. Lääkitystä en vieläkään halua, se on viimeinen keinoni.

Ns. aktiivisia näppyjä on verrattaen vähän ja ihokaan ei punoita yhtä pahasti kuin ennen


Tässä prosessissa, sen ikävyydestä huolimatta, parasta on ollut, että olen alkanut nauttia ihostani huolehtimisesta. Se ei ole enää samalla lailla taakka kuin ennen vaan omaa aikaa itseni kanssa. Olen oppinut pitämään siitä, että pidän itsestäni huolta. Ja olen samalla hullaantunut luonnonkosmetiikkaan. Nyt kun käyn säännöllisesti kasvohoidoissa, minusta tuntuu, että olen jonkun ulkopuolisen (kosmetologin) kanssa tässä projektissa mukana. Se heti tuo jotenkin lohtua ja toivoa tähän murheenkryyniini. Vaikka naamassa on vielä paljon parantamisen varaa, on ihana kuulla, kun joku sanoo, miten se on parempaan päin, vaikka itse se on niin kamalan hankala nähdä.

Ehkä joku päivä itsekin kykenen näkemään ihoni - ja itseni - kauneuden. Finneillä tai ilman. :)


8 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä niin tutulta! Mulla ongelmana on/oli hormonitasapainon heilahtelu. Ja stressi. stressi onkin mielenkiintoinen, koska jos pitää olla stressaamatta, niin silloin stressaa siitä ^_^ Yritä siinä sitten olla mindfulness! :D Mulla on myös herkkä iho, joka saattaa reagoida joihinkin vääriin tuotteisiin finneillä. Mä päätin, että jos viime talvena ostamani Clarisonic ei auta, marssin ihotautilääkärille. Onneksi kasvoharja toi huomattavaa apua! Mutta tasapainoilua tämä on, huomaan itselläni toimivan myös mahdollisimman hellävaraisenkin puhdistuksen, ei siis mitään kaiken lian räjäyttävää kaksoispuhdistusta! Kasvoharjaa käytän n. kaksi kertaa viikossa, kun haluan tehokkaan puhdistuksen, joka päiväinen tahti olisi liian rankka iholleni.

    Hienoa kuulla, että olet saanut apua luonnonkosmetiikasta ja olet löytänyt hyvän kosmetologin. Kuten kirjoititkin, niin varmaan myös se, että hän on projektissa mukana ja tsemppaa, tuo myös sitä tukea ja turvaa :) Projekti on varmasti pitkäjänteinen, toivon että sinnikkyys palkitaan! <3 Ja muista, omaan silmään ne finnit jne. näyttävät aina niin paljon pahemmalta, kuin ulkopuolisen mielestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Salka ja kiitos kovasti kommentistasi! Ihanaa, kun kirjoitit tänne omia kokemuksia. :) Mä olen epäillyt itselleni kans tuota hormonitasapainon heilahtelua. Yleensä huomaan, että kasvoihin ilmestyy muutama finni juuri ennen kuukautisia, joten jokin yhteys niillä luulis olevan? Ja se stressi, todellakin! Surkein neuvo stressaantuneelle ihmiselle onkin: "Älä stressaa" -aika stressaavaa, kun ei saa stressata vai mitä? :D Se on tositosi vaikeeta. Etenkin, kun musta tuntuu, että olen aina ollut stressaantunut edes vähän (koska myös positiivinen stressi esim. lomamatkalla lasketaan)!

      Mä oon tehnyt itseni kanssa myös diilin, että jos ei iho ala mennä parempaan suuntaan, niin ensi vuoden puolella menen lääkäriin. Pitäisi tosin ottaa kuvia ihon kunnosta, jotta olisi vertailukohtaa. Sitä helposti unohtaa, miten huonommassa kunnossa se on ollut aiemmin.

      Jotenkin toi kasvoharja on mennyt multa ihan ohi! (Miten?!) Täytyy heti alkaa lukemaan netin syövereistä lisää! Etenkin blogeista. ;) Hinnan ehdin jo googlettaa, ei mikään ylläri, että se on tuollainen "pieni" investointi. Mut mäkin luulen, että mun iho on sen verran herkkä, ettei mun kannattas käyttää sitä päivittäin. Olen muuten myös miettinyt, että pitäisikö omasta kaksoipuhdistuksesta siirtyä hellempään. Olen hankkinut jo musliiniliinan. ^_^ Käytän vain nuo vanhat "mönjät" ensin loppuun ja sitten liina lähtee jonkun hellävaraisen putsarin kanssa kokeiluun. (Siitä tulee varmasti juttua sitten tänne blogiin asti. :))


      Kiitos vielä kauniista sanoistasi, toivon mukaan aika ja oikeanlainen ihonhoito tekevät tehtävänsä! Se on kyllä totta, että harvoin ulkopuoliset niin tarkasti toisten ihoja tarkkailevat, mutta ne muutamat yksittäiset huomautukset jättivät myös omat pienet jälkensä. Onneksi en ole saanut kuulla mitään vastaavaa enää pitkiin aikoihin, varmaan ehkä myös siksi, että iho ei ole enää kriiittisen näköinen kuin silloin.

      Poista
  2. Moi! Ajattelin kertoa oman suositukseni tuotteesta mikä oli olennaisessa osassa aikuisiän akneni nitistämisessä, nimittäin salisyylihaposta. Hakkaa Basironit mennen tullen. Kosmetiikasta salisyylihappo on melkeinpä ainoa mikä kykenee todella tekemään jotain, koska se pääsee ihohuokosen sisään liuottamaan talia. Salisyylihappo kulkee nimellä BHA, ja itse tilasin Paula's Choicelta BHA 2% liquidin. Se on kasvovesimäinen tuote. BHA:ta käyttäessä pitää vaan sitten pitää huoli että jos auringossa oleilee on suojakertoimet kohdillaan koska iho palaa paljon normaalia herkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja anteeksi kauheasti myöhäisestä vastaamisesta, tästä kommentista ei ollut tullut minulle ilmoitusta! Mulla on itsellä käytössä tuotteita, jotka sisältävät tuota salisyylihappoa. Mitään mullistavaa en ole ihon kunnossa huomannut (kuten en minkään muunkaan tuotteen kohdalla), mutta varmaan pitoisuudetkin vaikuttavat tässä. Kiitos vinkistäsi!

      Poista
    2. Muistin juuri sun blogin ja tulin katsomaan ootko vastannut! :D

      Salisyylihapossa pitoisuus vaikuttaa tosi paljon, monissa tuotteissa sitä mukamas on mutta sitä on niin vähän ettei siitä juuri ole apua. Salisyylihapon vaikutus myös kumoutuu monen muun kosmetiikassa käytettävän aineen vaikutuksesta, esim. Cliniquen kasvovesistä ainoastaan Mild Clarifying Lotion on ainoa jossa salisyylihappo todella toimii vaikka sarjan muissakin kasvovesissä sitä on. Olikohan se sitten alkoholi joka sen vaikutuksen kumoaa, en nyt muista, mutta esim. Paula Begoun on aiheesta kirjoittanut ja googlella löytää jos kiinnostaa. Tuotteen PH-arvollakin on valtava merkitys miten BHA toimii, ja jos vaikka ihon on pyyhinyt kasvovedellä jossa se ei ole suotuisa se ei taaskaan toimi optimaalisesti. Tai jos levittää BHA-liuoksen laiton jälkeen heti perään kasvovoidetta joka neutraloi sen. Cliniquen Mild Clarifying Lotionissa taisi olla 0.5% salisyylihappoa, se ei itselleni tehnyt kuitenkaan juurikaan mitään vaikka sitä on kehuttu vaan ratkaisu oli tuo Paula's Choicen 2% liuos. Nestemäinen muoto on tehokkain kun sitä käyttää kasvoveden korvikkeena ja odottaa jonkin aikaa ennen kuin levittää kosteusvoidetta. Mutta eihän sitä toki tiedä että toimiiko se juuri sinulla, mutta aina sitä kannattaa kokeilla. :)

      Poista
    3. Katsoin juuri, että yhdessä mun voiteessa on salisyylihappoa 0,3 %. Ei siis mitään huikeita määriä tosiaan. :D

      Mulla on nyt vähän sellainen väliputoaja -vaihe, kun haluaisin kokeilla jotain uutta aknen hoitoon, mutten osaa päättää vielä mitä!

      Poista
  3. Ihan tuttuahuttua mullekin nuo jutut! Mä en vielä ole löytänyt sopivaa hoito(la)sarjaa, mutta ehkä jonain päivänä :). Mä olen toiveikkaasti ajatellut, että jos normi-ihoiset saa dramaattisia tuloksia jollain tuotesarjalla, niin miksi en minäkin... Koska mun ihossa prosessi näkyisi hyvin. Siis jos jotain tapahtuisi, mutta koskaan ei todellakaan löydy sellaista, mikä parantaisi ihon kunnon täysin. Ruokavaliot olen minäkin kokeillut ja kun kerran oikein tympäännyin, niin vedin joulun aikaan kaikkea moskaa... Ja ei näpyn näppyä! Ainoa selitys on se stressin puute eli vaikka söin mitä sattuu, suklaata ja herkkuja, niin joulun aikaan ei ollut stressiä. Mut stressitön elämä on aika vaikeaa saavuttaa!

    Tsemppiä :)

    VastaaPoista
  4. Aika turhauttavaa on yrittää jotain ruokavaliota tiukasti, jos se ei auta. Ja itse en ainakaan voi olla stressaamatta, jos täytyy syödä tarkasti. :D Stressittömyys, onko sitä?

    Kiitos ja samoin tsemppiä sinulle! Onko sulla edelleen konjac-sieni käytössä? Luin sun blogista, että olit saanut siitä suuren avun. :) Olen itse myös käyttänyt jo kohta vuoden verran, mutta mitään merkittävää eroa ei ole tullut. Mun kosmetologi suositteli, että käyttäisin sitä max. kahden päivän välein, kun mun iho on niin herkkä. Ehkä pitäisi koettaa säännöllistää sitä joka toista päivää.

    VastaaPoista