keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Tylsää läpätystä blogin linjauksista ja siitä mitä on hyvinvointi

Kirjoittanut Belle.

Nyt seuraa omaa henkilökohtaista pohdintaani, varmaan vähän ajatuksenvirtahengessä. Olen miettinyt blogimme sisältöä nyt viime aikoina tosi paljon. (Ja viime aikoina tarkoittaa siis käytännössä lähes alusta asti, koska eihän täällä nyt niin kauaa olla kirjoiteltu. :D) Olen ollut tästä yhteisestä blogiprojektista yllättävänkin innostunut ja mietiskelen tähän liittyviä asioita monesti pitkin päivää. 

Ainoa hankaluus on, että olen itse asiassa melko kiireinen eikä blogille ole ihan niin paljoa aikaa, että kaikkea ehtisi pohtia ja suunnitella kunnolla, saati sitten toteuttaa. Toisaalta huomaan omalla kohdallani, että tietyllä tapaa ajan puute pakottaa minut tehokkuuteen. Sen jälkeen kun elämäni muuttui lähes kertarytinällä entistä huoooomattavasti hektisemmäksi, olen huomannut saaneeni asioita aikaiseksi jopa entistä enemmän. Se on aika erikoista. Mutta voi olla hyvinkin monen asian summa.

Joka tapauksessa nyt eniten mietityttää, että haluaisin tavallaan laajentaa blogin aihepiiriä, ainakin omalta osaltani. Olen myös ollut ymmärtävinäni, että myös muita perheläisiäni se kiinnostaisi. Ihan alkuperäinen lähtökohtahan meillä on luonnonkosmetiikka, (ja jossain määrin myös muu kosmetiikka), kolmen hyvin erilaisen ihon hoidossa. Ja sitä kautta siis tuotekokeilut, meikkaus, ulkonäkö ja fiilistely. Meillä on kuitenkin kaikilla myös tosi paljon ajatuksia ja sanottavaa hyvinvoinnista, sen monista eri puolista, ja meillä taitaa kaikilla olla vähän erilainen lähestymiskulma aiheeseen. Tai siis luonnollisesti meillä on paljon samojakin ajatuksia, mutta keskeisimmät kiinnostuksenkohteet ovat vähän erilaisia.

Toivottavasti en nyt pistä sanoja muiden suuhun, mutta esittelen tässä muutaman teeman, jotka minun käsitykseni mukaan ovat meillä tällä hetkellä eniten pinnassa. 

Äitiä, (Pocahontas), kiinnostaa suoliston toiminta ja hän lueskelee (tai on jo lukenut?) Giulia Endersin Suoliston salaisuutta. Ainakin hän on iloinnut siitä, että kakkaamisesta on löytynyt hyvä kirja. (Äidillä on hienovarainen tyyli.) Ilmeisesti kirjassa puhutaan oikeasti paljon muustakin, suoliston bakteerikannoista sun muista. En tiedä, en ole itse perehtynyt aiheeseen, ja kuulisin ja lukisin mielelläni äidin referaatin aiheesta, ja hänen ajatuksiaan siitä toki myös.


Toinen kirja, josta olemme nyt käyneet keskusteluja, on Gretchen Rubinin Tee siitä tapa. Minä luin sen ensin läpi, innostuin monista käytännön elämään liittyvistä pohdinnoista ja hankin kirjan äidille synttärilahjaksi. Hehkuttelin asioita siitä ensin lähinnä yksin, mutta nyt äiti on ehtinyt lukea kirjaa jo jonkin matkaa, ja hän on liittynyt kuoroon. Olen sitä mieltä, että arjenhallinta on erittäin oleellinen osa hyvinvointia, ja tämä kirja siis selvästi hyvinvointiteemaan liittyvä. On tietenkin ihan yksilöllistä, minkälaista arjenhallintaa kukakin tarvitsee, ja minkälaisia tapoja haluaa pitää yllä, mutta kaikilla kuitenkin on jotain tapoja ja niillä on suuri vaikutus elämään.

Tapa-aiheeseen liittyen minä olen nyt intoillut - kyllä, intoillut - siivoamisesta. Olen tullut siihen tulokseen, että se millä tavalla järjestän arkeni siisteyden kannalta, on minulle yksi tärkeimmistä tavoista hoitaa itseäni. Minä en tosin ole millään muotoa siivousfriikki - tätä ei voi liikaa korostaa - mutta olen tajunnut, että tietty siisteyden taso antaa minulle energiaa. Itse asiassa vielä enemmän energiaa antaa se, kun pystyn pitämään sitä tiettyä tasoa yllä mahdollisimman vaivattomasti. Huomasin tarvitsevani tapoja, jotka auttavat minua saamaan asioita aikaan mahdollisimman itsestään, olen nimittäin maailman huonoin ryhtyjä

Siskoni, (Mulan), keskeisin hyvinvointiaihe ei taida tulla enää kenellekään blogiamme lukeneelle yllätyksenä: kyllä, se on ihonhoito ja aknen kanssa pärjääminen, toivon mukaan sen selättäminen. Se ei kuitenkaan ole mikään hänen elämänsä keskipiste, vaan moni muukin teema on tärkeä. Kun keskustelimme viimeksi siitä, minkälaisista aiheista haluaisimme tehdä podcasteja, mieleen nousi henkisen hyvinvoinnin puolelta esimerkiksi introverttiys, sukupuolistereotypiat, transsusukupuolisuus ym. vastaavat tietyllä tavalla vapauteen liittyvät teemat. Siis vapauteen olla oma itsensä, ilman että lokeroidaan tietyllä tavalla, ilman että vaaditaan tietynlaista käyttäytymistä.

Kaikki nämä asiat ovat sellaisia, joista haluaisin, että kirjoittelisimme täällä. Ne eivät välttämättä kiinnosta samoja ihmisiä, joita kiinnostaa lukea minun ripsarivertailuani, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Ehkä ne jopa kiinnostaisivat? Ja jos eivät, niin ne kiinnostavat minua, ja minä haluaisin hyödyntää tätä blogia myös ajatteluni virkistäjänä ja keskusteluareenana vähintäänkin meille kolmelle kirjoittajalle, toivon mukaan myös muille, jotka pohtivat samoja aiheita.

Niin, ja kiinnostaa minua myös ne perinteisesti eniten hyvinvointiin liitetyt alueet, syöminen ja liikunta. Ja nukkuminen. Mutta rehellisesti sanoen minusta tällä hetkellä valloillaan oleva hyvinvoinnin määritelmä, (viittaan siis siihen, mitä käytetään yleensä aina jossain elämäntapavalmennuksissa), on aivan liian suppea. Tai tarkemmin sanoen tekijöitä hyvinvoinnin taustalla on todella paljon enemmän kuin mitä yleensä puhutaan. On kuitenkin tutkittu myös musiikin, käsillä tekemisen ja taiteen vaikutusta hyvinvointiin ja minusta ne ovat yhtä lailla mielenkiintoisia osa-alueita, joita ei pitäisi aina rajata pois keskustelusta. Tuntuu että liikunnan, syömisen ja ehkä nukkumisen lisäksi puhutaan yleensä korkeintaan meditoinnista, ja siihen se sitten jää. Ihan kuin nuo asiat olisivat muodostamassa ihmisen hyvinvointia ja kaikki muu on sitten jotain ylimääräistä siellä jossain muussa osassa elämää.

9 kommenttia:

 1. Mua kyllä kiinnostaa kovasti noi muutki aiheet, mitä listasit tohon. Ei ne mun mielestä ainakaan oo pois kosmetiikasta mitenkään. Kosmetiikkahan on osa jokaisen hyvinvointia ja arkipäivää. Nuo aiheet ois oikein hyvä lisä siis! Jäänpä siis innolla ja mielenkiinnolla ootteleen, mitä tänne tupsahtelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Itsestänikin hyvinvointiteema ja kosmetiikka sopivat hyvin yhteen, ja niinhän niitä monesti vähän niputetaankin (Kauneus&Terveys-tyylisesti). Mukava tietää, että muita ihmisiä kiinnostaa samat asiat, ja että jos välillä poiketaan kosmetiikka-aiheista, niin joku silti saattaa lukea.

   Poista
 2. Mua ainakin kiinnostaa ihan kaikki, mitä yllä kerroit. Ei blogin monipuolisuudesta mielestäni mitään haittaa ole, ainahan lukija voi skipata ne postaukset jotka eivät kiinnosta, mutta niillä samoilla postauksilla voi blogiin löytää tiensä täysin uusia lukijoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen kyllä itse aika lailla samaa mieltä. Itse asiassa jaksan itse lukea aika harvaa sellaista blogia, joissa jauhetaan aina samasta aiheesta. Ja sun blogissa musta oikeastaan on ollut aina parhaita postauksia ne, missä ei niinkään puhuta kosmetiikasta, vaan jostain vähän syvällisemmästä aiheesta. :) Eli vaihtelu virkistää aika monesti.

   Poista
 3. Antakaa palaa vaan, jos siltä tuntuu :) Hyvinvointiteemaisia juttuja luen kyllä mielelläni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Eiköhän siis anneta, ainakin jos aika antaa myöten. Ehkä yksi asia, josta voisi kirjoittaa, on kiire tai kiireen tuntu... :D

   Poista
 4. Ei ole tylsää läpätystä! Tänne vaan kaikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos aniil! Tosi ihana, jos kiinnostaa. Oletko muuten vielä antanut mahdollisuutta sille Lovefreshille, vai jäikö sulla nyt sen hajun voimakkuuden takia lyhyeen tämä kokeilu?

   Poista
  2. Nyt on ollut sen verran päänsärkyinen olo (ihan muista syistä), etten ole kokeillut uudestaan. Aion kyllä antaa sille uuden mahdollisuuden :) Aloin miettimään, että josko esim. laitoin sitä liian paksun kerroksen. Täytyy testailla!

   Poista